Акад. Воденичаров положи клетва като министър без подкрепа от опозицията

Акад. Воденичаров положи клетва като министър без подкрепа от опозицията
Акад. Стефан Воденичаров беше назначен за министър на образованието в кабинета „Борисов“ и положи клетва пред Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Акад. Стефан Воденичаров беше назначен за министър на образованието в кабинета „Борисов“ и положи клетва пред Народното събрание.

Председателят на БАН зае поста на Сергей Игнатов с подкрепата само на 97 депутати от ГЕРБ и 14 независими народни представители. Депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция гласуваха „против“, предаде БГНЕС.

Лидерът на левицата Сергей Станишев коментира, че за краткия период от 4 месеца до края на мандата на ГЕРБ акад. Воденичаров няма да може да направи нищо и изрази съжаление към него, защото ще бъде в един кабинет с финансовия министър Симеон Дянков, нарекъл учените от БАН „феодални старци“.

Депутатът от левицата Георги Божинов коментира, че в правителството на Бойко Борисов Стефан Воденичаров няма да има никакво политическо поле за изява.

Председателят на ДПС Лютви Местан перифразира Вазовото „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?“ и заяви, че не би искал в края на мандата на това правителство в ушите му да прозвучи фразата „Бедни, професоре, защо не си останахте в Българската академия на науките“.

Той коментира, че въпреки оставката на „проваления министър“ Сергей Игнатов „провалената политика“ си остава като зададена от управляващата партия.

„Безспорният авторитет на академик Стефан Воденичаров трябва да се впише в една провалена политика и магьосник да е той, няма как да се справи с откритите проблеми. Финансовата рамка на БАН за тази година е 59 милиона лева, с 35 милиона лева по-малко, отколкото се заделяше от правителството на Сергей Станишев. С отстраняването на Сергей Игнатов ГЕРБ не решава въпроса за политическата отговорност за проблемите, пред които е изправена българската наука и българският учен“, подчерта Лютви Местан.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов напомни на акад. Стефан Воденичаров за разликата между науката и политиката и го предупреди, че ще му се наложи да изпълнява политически задачи, които противоречат на научната му работа.

„Много е лесно да кажеш, че образованието е национален приоритет, но приоритет е това, за което се дават пари. Вие, акад. Воденичаров, ще бъдете министър с празен портфейл“, заяви още Алиосман Имамов.

#Народно събрание #Стефан Воденичаров #МОМН #Лютви Местан #Алиосман Имамов #Сергей Станишев #Сергей Игнатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »