И Румъния издаде европейска заповед за ареста на Брендо

И Румъния издаде европейска заповед за ареста на Брендо
Брендо бе екстрадиран в Италия на 26 юли 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова европейска заповед за арест на българския гражданин Евелин Банев - Брендо е издадена от Румъния.

Заповедта е била издадена на 5 февруари 2013 г. от съд в Букурещ за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотици, предимно кокаин, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Наркотиците са били трафикирани от Латинска Америка през пристанището на Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

През 2011 г. Евелин Банев - Брендо и Радослав Атанасов са организирали доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в Букурещ.

Румънската прокуратура поиска да арестува Брендо и Атанасов още през януари.

Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция „Кокаинови крале". Тогава бяха задържани общо 30 души, от които 12 са италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията бе неутрализиране на престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС.

С полет за Рим на 26 юли 2012 г. Евелин Банев бе екстрадиран и предаден на италианските власти. Според италианските власти Брендо е отговорен за внасянето на 40 тона кокаин годишно в страната им.

През 2012 г. българският съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия, а властите там се задължиха да връщат Банев в България, за да може той да се явява на заседанията по делото за пране на пари. Срещу Банев успоредно се води съдебен процес и в Италия.

Софийският градски съд остави Брендо в България до 14 февруари, когато се очакват пледоарии и присъда. Дотогава той няма да бъде връщан в Италия.

#Брендо #МВР #Румъния #Букурещ #Констанца #Италия #Созопол #Радослав Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"