Медиите в Македония: Борисов на тайно посещение в Скопие

Медиите в Македония: Борисов на тайно посещение в Скопие
Бойко Борисов идва в Македония," съобщи македонската телевизия „Алфа", позовавайки се на свои източници. Информацията обаче няма официално потвърждение нито от София, нито от Скопие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на България Бойко Борисов ще направи неофициално посещение в Македония в събота, съобщават медиите в Скопие.

„Бойко Борисов идва в Македония," съобщи македонската телевизия „Алфа", позовавайки се на свои източници. Информацията обаче няма официално потвърждение нито от София, нито от Скопие, предаде информационна агенция „Фокус".

Според местните медии е предвидена среща на българския премиер с македонския му колега Никола Груевски, но часът и мястото й не са известни.

За неофициална визита настоял самият Борисов, който преди дни сам обяви, че е възможна скорошна среща с македонския премиер.

„Разговарях с премиера на Македония, защото много напреднахме с договора за добросъседство. Надявам се, че скоро ще имаме и среща, а не само да си говорим по телефона," заяви във вторник премиерът Борисов.

„С диалога се отваря възможност за среща на най-високо ниво," каза в четвъртък външният министър на Македония Никола Попоски.

Не се изключва тъкмо по време на телефонния разговор Борисов – Груевски, за който не беше получено официално потвърждение, да са били договорени детайли за посещението.

„Срещата, която нашите извори посочват за събота, идва в чувствителен период на македонско-българските отношения, когато се утвърждават детайлите от договора за добросъседство - условие от ЕС за Македония, за което настоя тъкмо България.
Поради тайния характер на посещението, не е ясно дали Груевски и Борисов ще потвърдят това, което до момента работните групи са договорили около текста на договора, или пак ще се съсредоточат около разликите, които най-вероятно се отнасят до позицията на София спогодбата да съдържа задължения, които биха важали само за Македония, а не и за България," коментира телевизия „Алфа".

Информацията на телевизия „Алфа" е цитирана и от останалите медии в Македония. „Ако не иска да дойде Фюле (еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле – бел. ред.), българският премиер идва в Скопие," пише електронното издание „Република".

Щефан Фюле отказа визита в Македония следващата седмица заради нестабилната политическа ситуация в страната.

Останалите медии излизат със заглавие „Бойко Борисов на тайно посещение в Македония?".

#Бойко Борисов #премиер на България #Македония #Скопие #Никола Груевски #премиер на Македония #Никола Попоски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »