Две млади българки получиха стипендии за развитие на науката

Две млади българки получиха стипендии за развитие на науката
Стипендиите са в рамките на световната програма на L'Orеal–UNESCO „За жените в науката", която се реализира в България за трета поредна година с партньорството на Софийския университет „Свети Климент Охридски". Снимка: M3 Communications Group, Inc.
A A+ A++ A

Две млади български жени учени – Еми Халаджова и Силвия Бакалова, бяха наградени с национални стипендии за техния изключителен принос в областта на науката по време на официалната церемония по награждаването в София.

Стипендиите са в рамките на световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката", която се реализира в България за трета поредна година с партньорството на Софийския университет „Свети Климент Охридски".

Двете жени бяха наградени с по 5000 евро за техните научни изследвания и за насърчаване на професионалното им развитие. Еми Халаджова, учен от Института по полимери към Българската академия на науките (БАН), беше отличена за своя проект относно контролирания пренос на ДНК.

Силвия Бакалова от Института по физика на твърдото тяло към БАН бе наградена за нейното изследване на лазерно депозирани наноструктури.

Световната програма „За жените в науката" тази година празнува 15 години от нейното основаване.

Партньорството е създадено през 1998 година, когато L'Oréal и UNESCO обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научните отличия.

Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в една глобална инициатива, подкрепена от повече от 1700 жени от 108 държави.

Домакин на церемонията по награждаването тази година беше Софийският университет „Свети Климент Охридски".

На това важно научно събитие присъстваха официални гости, както и представители на различни научни направления. Инициативата се проведе под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, в който споменава: „Високото качество на проектите, които получихме тази година, потвърждава важността на програмата не само за младите жени учени в България, но и за цялата научна общност в страната" и добавя: „Убедена съм, че с тази инициатива жените учени ще реализират своите научни проекти и по този начин ще подкрепят нашата обща цел за мир, равенство, устойчиво развитие и социална справедливост".

„Много съм щастлива от продължителния успех на програмата в България, която се превърна в изключително важна международна платформа за жени в областта на науката. Факт е, че младите жени учени от тази страна са сред най-добрите изследователи от всички краища на света. Това само потвърждава нашето мнение, че България има научно бъдеще, и затова ние с гордост можем да заявим, че ще подкрепим по-нататъшното му развитие", каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal ADRIA-BALKAN (от която L'Oréal Bulgaria е част).

Еми Халаджова и Силвия Бакалова бяха отличени сред редица качествени кандидатури, подадени в тазгодишната програма.

Те бяха избрани да бъдат наградени със стипендии с единодушното решение на високопрофесионално жури, което се състоеше от водещи специалисти в науката – проф. Румен Панков, заместник-ректор и председател на журито, и представители от Факултета по физика, Факултета по биология, Факултета по геология и география и Факултета по химия и фармация в Софийския университет „Свети Климент Охридски".

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–UNESCO „За жените в науката", създадена, за да разпознава и подкрепя жените, които движат науката напред.

Програмата е учредена за жените учени, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание и неговите ползи за обществото, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни, жизнеспособни проекти.

Тази национална програма за стипендии има за цел да осигури помощ на млади жени, посветили живота си на науката, които да продължат изследванията си чрез предоставени стипендии за най-добри проекти в областта на природните науки.

Програмата също така помага да се създаде общност, която популяризира многообразието, равенството, иновациите, креативността и прогреса.

Националните стипендии „За жените в науката" на L'Oréal–UNESCO се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна.

Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

#България #Румен Панков #L'Orеal–UNESCO #Бриджит Стрелър #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #БАН #Силвия Бакалова #Еми Халаджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »