Трагедия в Бостън (Обобщение)

Трагедия в Бостън (Обобщение)
Властите в САЩ се заканиха да накажат извършителя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко трима души загинаха при трите бомбени експлозии по време на маратона в Бостън, ранените са около 150 души. 17 от пострадалите са в критично състояние, с опасност за живота, предаде Си Ен Ен.

Властите вече започнаха разследване на версията за терористичен атентат. До момента никой не е поел отговорност за взривовете.

Първите два взрива избухнаха на финала на маратона. Екипите за борба с тероризма при щателно претърсване на района, където бяха активирани две взривни устройства в Бостън, са открили още пет невзривили се устройства, пише вестник „Уолстрийт Джърнъл“.

Полицията на Бостън съобщи по-рано и за трети „инцидент“ - експлозия в библиотеката JFK. Представителят на полицията Ед Дейвис каза, че не е информиран при тази трета експлозия да има жертви и пострадали.

Според него не е сигурно, че този инцидент има връзка с експлозиите на маратона в Бостън. Той все пак добави, че за момента те се третират като свързан, предаде Бостън.ком.

По данни на очевидци бомбите са открити сред чанти и пакети, оставени в паника от разбягалите се пешеходци. Всички открити устройства са обезвредени на място.

Веднага след експлозиите някои от ранените са били забелязани с откъснати крайници, а други лежащи в безсъзнание.

„Веднага след взривовете имаше ранени, лежаха направо сред тълпата от наблюдатели. Имаше кръв навсякъде, жертви бяха изнасяни на носилки. Видях някой, който изгуби крака си. Хората плачеха, хората бяха уплашени“, заявява спортният журналист Стив Силва.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че все още не се знае кой е извършил бомбените атаки в Бостън, но виновните ще бъдат открити и ще понесат отговорност, предаде Си Ен Ен.

Обама е в контакт с федерални правоохранителни агенции и властите на щата Масачузетс.

„Всяка проява с взривни устройства очевидно е терористична проява и ще се третира като такава“, каза официален представител на Белия дом.

Американски сайт съобщава, че има заподозрян, който е ранен при експлозиите и е настанен в болница под охрана. По данни на бостънската полиция обаче няма заподозрени за атентата.

ФБР смята взривовете за терористични атаки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаките.

„Този безсмислен акт на насилие е още по-ужасен заради това, че се случи на мероприятие, призвано да обединява хората по целия свят в духа на спорта и хармонията“, се казва в изявление на Бан, публикувано на официалния сайт на ООН.

Бостънският маратон е най-старият в света. Тази година в него участват 26 000 души.

Няма информация за пострадали българи при двете експлозии на лекоатлетическия маратон в Бостън, съобщи посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова пред ТВ7.

В спортното събитие е участвал един българин, но той не е сред пострадалите.

Министерството на външните работи съобщи на „Фейсбук“ страницата си, че българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите.

МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти. Телефоните за връзка с генералносто консулство са +1 212 935 4646 и +1 202 387 0174.

В Бостън живеят между 8 и 10 хиляди българи.

#Бостън #САЩ #маратон #взрив #експлозия #българи #ООН #Бан Ки-мун #ФБР #Робърт Мюлер #Джанет Наполитано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"