„Мини Марица-изток“ изпълнявала всички договорености

„Мини Марица-изток“ изпълнявала всички договорености
Според ръководството всички заплати, както и премиите за добри производствени резултати се изплащат в рамките на договорените в КТД срокове и дати. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Всички договорености по Колективния трудов договор (КТД) и споразуменията между синдикатите и ръководството на най-голямото дружество за открит въгледобив се изпълняват своевременно.

Това се казва в становище на ръководството на „Мини Марица-изток“ по повод стачката на работещите в дружеството, която синдикатите обявиха, че ще водят без протести и блокади на пътища, предаде БГНЕС.

Ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД изразява категоричното си несъгласие със спекулациите за оттегляне на подписи от подписаното на 12 юли 2011 г. споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството.

Всички договорености, разписани в Колективния трудов договор през 2010 г., и ангажиментите, поети в цитираното споразумение, се изпълняват своевременно, твърдят от дружеството.

В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% и това е факт от 1 юли 2011 година, се казва още в становището.

Според ръководството средната работна заплата в дружеството е 1550 лв. Всички заплати, както и премиите за добри производствени резултати се изплащат в рамките на договорените в КТД срокове и дати.

За хората, ангажирани пряко с производствения процес, и ключовите категории персонал за постигането на рекордните добиви през 2011 година е осигурено достойно и мотивиращо възнаграждение, уточняват още оттам.

На всички работници и служители са изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лева. Месец след това бяха изплатени и коледни премии от над 1300 лева“, твърдят още от „Мини Марица-изток“.

„Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни за осигуряване на адекватно за положения от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикални ръководители“, заяви инж. Евгени Стойков, изпълнителен директор на дружеството.

„Горд съм, че предприятието е печелившо, но не смятам за присъща на синдикатите дейността да се разпределя печалбата му по тяхно виждане. Това е работа на мениджмънта“, допълни той.

В становището се посочва още, че в началото на 2011 г. в бизнес програмата на „Мини Марица-изток“ бил заложен добив на 27 милиона тона въглища.

Според Стойков находчивата и гъвкава политика на управление на мениджърския екип е мотивирала работещите да поемат по-големи отговорности и да постигнат рекордни за 60-годишната история на компанията добиви.

„Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за настоящата година в размер на 110 млн. лева. За 2012 година по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища“, уточни той.

Синдикатите в „Мини Марица-изток“ са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите.

Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи. Протестът бе насрочен още за 21 декември 2011 г., но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници.

Синдикатите от „Мини Марица-изток“ настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството, а изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лева.

Тричленна комисия от Националния институт за помирение и арбитраж имаше заседание на 29 декември по случая.

В навечерието на Коледа всичките 7100 работници и служители на мините получиха по над хиляда лева премии, които обаче нямали нищо общо със споразумението от лятото.

Във вторник Тончо Станчев от КТ „Подкрепа“ заяви, че ако не се стигне до споразумение, ще се премине към стачни действия.

Работниците от своя страна заявиха, че работят в тежки условия на труд, навън, на минусови температури.

„Ниска заплата, всеки ден сме така. Няма резервни части, няма въжета, няма инструменти“, разказа един от служителите.

Друг заяви, че ако се наложи да излязат в ефективна стачка – ще излязат.

#КТ „Подкрепа“ #Тончо Станчев #Националния институт за помирение и арбитраж #протест #въглища #изпълнителен директор #инж. Евгени Стойков #премии #заплати #криза #стачка #синдикати #КТД #Мини Марица-изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »