Предизборната кампания отблъсква избирателите

Предизборната кампания отблъсква избирателите
Докато подкрепата за БСП остава непроменена от март, в сравнение с миналия месец избирателите, готови да гласуват за ГЕРБ, са намалели с половин процент, показва проучването на НЦИОМ.
A A+ A++ A

Предизборната кампания разколебава избирателите, показва последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение за електоралните нагласи към 15 април.

Според проучването за ГЕРБ биха гласували 23,9% от избирателите, за БСП – 17,5%, за ДПС – 6,2%, за „Атака" - 5,2%, за Движение „България на гражданите" - 3,1%, за коалиция ДСБ и БДФ – 2%, за НФСБ – 2%, като анкетата е правена преди последния скандал с аудиозаписа между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Докато подкрепата за БСП остава непроменена от март, в сравнение с миналия месец избирателите, готови да гласуват за ГЕРБ, са намалели с половин процент от 24,4% на 23,9%.

Прогнозираната избирателна активност е между 52 и 56%.

Най-висока готовност да гласуват към 25 април заявяват хората на възраст над 60 години, образованите и заможните респонденти, както и жителите на малките градове.

66% от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. 27% посочват, че изобщо не следят предизборната кампания.

Въпреки че според проучването четири партии ще прескочат 4-процентовата бариера, експертите подчертават, че на този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона (между 2 и 4%), нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент.

Такива партии са коалицията ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция „Център-Свобода и достойнство", като несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз „Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за коалицията ДСБ-БДФ.

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, като 4,7% от тях са готови да продадат гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и такива, които биха гласували единствено срещу заплащане.

71% от участвалите в проучването са обявили, че биха сигнализирали, ако станат свидетели на изборни нарушения.

#избори #проучване #НЦИОМ #избори социологическо проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »