Бинев: Политическата битка се превърна в скъпо струваща война

Бинев: Политическата битка се превърна в скъпо струваща война
Българският независим евродепутат Слави Бинев. Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Г-н Бинев, в края на март създадохте предизборна коалиция между вашето сдружение ГОРД, партия „Свободен народ“, Обединения блок на труда "Български лейбъристи" на синдикалиста Кръстьо Петков и Съюзът на патриотичните сили "Защита". Как се стигна до тази коалиция?

Самата идея на ГОРД бе това да не бъде просто една политическа партия, а да бъде съюз от политически партии, граждански сдружения и личности, които не са участвали и обслужвали властта. Ние от Коалиция „ГОРДА България“ отворихме вратата и това сме политическите партии, гражданските сдружения и уважавани личности, които минахме през нея.

Тук не мога да не Ви попитам нещо, което излезе в редица медии, без да е потвърдено официално – близка ли е партия „Свободен народ“ до Алексей Петров?

Аз мисля, че въпросът трябва да бъде зададен по обратен начин. Чувства ли близки до сърцето си проблемите, които поставя „Свободен народ“, Алексей Петров? Партиите, различно от това, което ни внушиха Бойко и ГЕРБ, както и някои други лидерски формации, са общо дело, а не са частна собственост на някого. Относно подтекста на това дали не сме се събрали враговете на Борисов – аз мисля, че това не само не е лошо, но и задължително.

Коалицията Ви предложи проф. Боян Дуранкев от УНСС за водач на листа и бъдещ премиер – какви са качествата му, за да му гласувате такова доверие?

Това е номинация на студентите, която ние уважихме. Самият аз смятам, че трябва да бъде даден път на академичния елит. Проф. Дуранкев е не само част от този елит, но има и едно друго достойнство: показа характер и смелост, които не са много конвертируеми точно в този елит.  Това може да си го позволят само хора, които са уверени в своите качества, докато нашите опоненти винаги са подбирали само некадърници, за да може тяхната семплост да изпъква на този фон.

За публичната легитимация на кандидатурата на проф. Боян Дуранкев са избрани граждански форум  „Промяна“ и група независими студенти. Кой е този форум и кои са тези студенти?

Без да съм член в този форум „Промяна“, знам, че неговите идеи са закодирани в неговото име – нещо, което целият български народ желае от все сърце, а независимите студенти са бъдещето на нашата страна, и то не виртуално такова, а това, което чука на нашата врата. Това са нашите деца, които вече се превръщат в мъже и на чиито плещи ние ще трябва да се опрем.

Вие не сте водач на листа – защо?

Всички, които са водили битка с управляващите до момента, могат да бъдат заподозрени, че тяхната позиция е не само принципна, но е въпрос и на лична реализация. Това е, което ме накара да се въздържа от водачество, защото битката, която водя аз, е не само срещу Борисов, а срещу цялата система, която даде възможност за това хора като него да могат да ръководят държавата.

Казвате, че управлението на Борисов и ГЕРБ е провал, че разруши бизнеса и демокрацията. Накратко, какво предлага „ГОРДА България“ за възстановяването им?

Първата стъпка е възмездие и ревизия на прехода. Това ще върне не само увереността на хората, че има справедливост, а ще има и превантивен ефект срещу управляващите, които биха искали отново да грабят народа си. Втората стъпка е правилата да бъдат валидни за всички, а не държавата да бъде майка за едни, а мащеха за други. Да има равнопоставеност пред закона, която да не дава възможност бизнесът да бъде рекетиран от администрацията. Има още много стъпки, но ще ги изброя, без да ги разяснявам, те са част от нашата икономическа програма, но най-важното е спиране на контрабандата, преразглеждане на концесиите, ограбващи България, моменталното „разграждане“ на вредните за България монополи и банкови картели и връщането на идеята, с която бе създадена Насърчителна банка - да финансира малкия, средния и фамилния бизнес, а не корпоративния такъв. Мога още часове да говоря по този въпрос, но предпочитам да ви го покажа, защото в книгата на книгите пише: По делата им ще ги познаете!

Някои определиха старта на предизборната кампания на „ГОРДА България“ като ексцентричен с фокусника и фокусите, но в това имаше символика. Бихте ли я обяснили на читателите?

Достойните хора могат да бъдат разпознати както по одобрението на уважаваните личности, така и от хулите на подлеците. Радвам се, че подлеците и слугите на режима Борисов доказаха тази теза. Това беше едно ексцентрично шоу, в което аз предупредих, че ще бъдем атакувани от поддръжниците на режима. Но след като шашардисахме хората, след като човек се запали на сцената, смени си цветовете, свали последната риза на човека до него, но и това явно не му бе достатъчно, защото посегна и към душите ни, аз свърших  с думите, че това не са фокуси, за жалост това е, което се случва в нашата страна. И нека, ако някой може и иска...  да ме опровергае.

Защо смятате, че, цитирам, „ако възмездието за измамниците не се случи на тези избори, ни чака нещо средно между октомврийска революция и гражданска война“? Какво очаквате да се случи?

Хората очакват решения. Решения, които тези управляващи не могат да им дадат. За икономика и бизнес се изказват хора, които под „бизнес“ разбират само търговия с влияние. За защитници на бедните се представят хора, които не се свенят да харчат десетки хиляди по европейските хотели. Народът не иска нито една от политическите сили, участвали до момента, да бъдат в парламента, а те от своя страна не допускат нищо ново. С престъпните действия на някои от медиите и някои от социолозите настоящата партокрация може да си купи време, но няма да може да си купи добър изход. Всички, които ме познават, прекрасно знаят, че моите екстравагантни прогнози почти винаги са се превръщали в реалност.  Мисля, че и този път няма да се случи нещо по-различно. Тоест, ако ние не бъдем допуснати в законодателния орган като представители на гражданите, които са въстанали преди това да стане модерно, ви гарантирам, че ще бъдем изправени пред тези два нелеки избора: октомврийска революция, която да се проведе през ноември, или гражданска война.

Вие сте много остър и ожесточен критик на Борисов, наричате го Буда, с което потвърждавате, че вярвате на изтеклата информация в едноименното досие за негови връзки в миналото с организираната престъпност. Някои Ви обвиняват в лична вендета?

Ако някой разпознава себе си като виновник за нещастието, бедността и оглупяването на българите, да, той има лична битка с мен! Ако някой провокира българските мъже да убиват семействата си и след това да се самоубиват, българските мъже да се палят или да се режат на парчета пред камерите, да, той има лична битка с мен! А относно информацията за Буда, мисля, че след последните панаири в страната този въпрос се превръща в риторичен и е най-малкото, в което може да бъде обвинен Борисов.

Социологическите проучвания ви дават между 0,7% и 2,5%. Мислите ли, че има шанс да влезете в парламента?

Аз бих задал въпроса по следния начин: Ще имат ли шанса българите Коалиция „ГОРДА България“ да влезе в парламента? Ще бъде ли разрешено от партокрацията да има успели хора, които знаят как да решават проблемите, а не да се извиняват с тях, защото добрият модел е най-омразният от некадърниците. Това, което накара хората да се съмняват не в това дали бихме могли да влезем, а в това дали бихме били допуснати да влезем. Но едно е сигурно – колкото повече се опитват да ни спрат, толкова по-тържествено ще бъде нашето влизане, защото кой може да спре вятъра?!

Смятате ли, че има надежда за честни избори?

Само тогава, когато служебният министър-председател и президентът отстранят преводачката, която в момента изпълнява длъжността министър на вътрешните работи, отстранят другия преводач – главния секретар, както и шефа на СДВР, както и незабавното арестуване на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Само тогава можем да си помислим, че имаме стъпки в тази посока. Но нечестността в изборите не идва само по време на предизборния период, тук не трябва да бъдат забравени и някои от услужливите медии, услужливите социолози, както и вечно готовите да им се плати  проминенти. Това са процеси, но най-важна все пак е първата стъпка.

Искате оставката на г-жа Красимира Медарова, председател на ЦИК и граждански контрол в избирателната комисия, защо?

Тези избори са нагледен модел за арогантно и безпрецедентно неспазване на демократичните правила. Медарова не само трябва да бъде отстранена, но и да бъде разследвана, поради това, че не допусна по никакъв начин равнопоставеността на Коалиция „ГОРДА България“ с останалите участници в тези избори. Но това е най-малкото й прегрешение. ЦИК по никакъв начин не можаха да гарантират и на най-големите оптимисти, че тези избори ще се проведат по един демократичен начин.

Какво мислите за платените предизборни кампании по БНТ и БНР?

Това е част от предопределянето на победителите. Как е възможно да се говори за равнопоставеност и равенство в законите в страната, когато на тези, които излъгаха народа на България, им се е дала 200 млн. субсидия, за да се борят с тези, които нямат никаква. Политическата битка се превърна в една скъпо струваща война, в която не се воюва с аргументи, а с подкупи.

Какво мислите за скандала с подслушванията? Има ли масово нерегламентирано подслушване? Вас подслушвали ли са ви? Има ли и други отговорни освен вече привлечените обвиняеми и защо Европа сякаш упорито мълчи?

Европа, както знаете, вече не мълчи. Представители на 4 от 6-те партии, участващи на координационния съвет на Комисията по вътрешни работи и правосъдие (LIBE), застанаха зад мен и Цветанов вече няма да може да ходи по Европа по друга причина, освен за да обяснява престъпните си действия. Относно това дали са ме слушали – все пак вие задавате въпроса на враг номер 1 на всички мафиотски организации – независимо дали в спорта, на улицата, в бизнеса или политиката. Аз съм подслушван по две линии, даже може би по три – като политически опонент, икономически такъв, но най-вече като пример за това как може винаги да се изправяш единствен срещу тези, срещу които никой не смее да се изправи, и не само да оцелееш, но и да ги победиш.

Доведохте в България британския националист Найджъл Фараж, на когото много българи са обидени заради враждебните атаки срещу страната ни. Прав ли е Фараж?

Явно и вие сте жертва на клишетата и на манипулираната информация, която идва в страната. Найджъл Фараж не е националист, а е евроскептик. Той не беше срещу българите, а срещу престъпното управление, което ги прогонва от страната им. И не е обиден, а е учуден. Общо взето, историята около него е като историята за Гарабед, който бил спечелил Волга от тотото, само че не я бил спечелил, а го била блъснала, и не било волга, а било москвич. Така че съветвам българите, ако искат да знаят истинските новини, да не се доверяват на рупорите на властта.

#избори #Буда #коалиция #Боян Дуранкев #Горда България #подслушвания #Найджъл Фараж #Цветан Цветанов #Слави Бинев #евродепутат #Европейски парламент #Атака #ГЕРБ #Бойко Борисов #ГОРД #КПД на Успеха #медии #избори интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"