ООН създава мисия за мир в Сомалия

ООН създава мисия за мир в Сомалия
ООН създава мисия за мир в Сомалия. Снимка: novini.bg
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН реши да създаде мисия в Сомалия, която да подкрепя мира страната в прехода към демокрацията, предаде БТА.

Мисията на ООН в африканската държава ще започне работа от 3 юни за първоначален мандат от 12 месеца, който може да се удължи.

Освен да помага на местните власти, една от задачите на мисията ще е да координира дейността на международните донори и ще работи за спазването на човешките права в Сомалия. Това се казва в единодушно приетата резолюция на Съвета за сигурност.

Вероятно мисията ще се състои от около 200 експерти в различни области (политика, финанси, сигурност, човешки права). Офисът й ще е в Могадишу.

Тя ще си сътрудничи с финансираните от ООН африкански сили в Сомалия с численост 17 000 войници, които отбелязаха значителни успехи в борбата срещу ислямистките милиции шебаб. Тези военни сили може в бъдеще да се превърнат в мироопазващи сили на ООН, ако условията по сигурността го позволяват.

Решението на Съвета за сигурност съвпада с публикуването на доклад на ООН, от който става ясно, че от глад в Сомалия в периода 2010-2012 г. са загинали около 260 000 души, включително 133 000 деца на възраст под 5 години.

#Сомалия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници