Петър Кънев, собственик на печатница „Демакс“: Бюлетините не са документ на специален отчет

Петър Кънев, собственик на печатница „Демакс“: Бюлетините не са документ на специален отчет
A A+ A++ A

Бюлетините не са документ на специален отчет, не са в режим на ценни книжа. Това каза пред журналисти в Пловдив Петър Кънев, собственик на печатница „Демакс“ и председател на Съюза на печатарската индустрия, предаде радио „Фокус“ –  Пловдив. Не може да се твърди, че полиграфията решава изборите, според Кънев.

Но за това, доколко скандалът с печатницата е повлиял на изборите, тъй като гръмна в деня преди изборите, трябва да кажат специалните органи. Важно е какво точно е било сложено върху палетите, каза Кънев. Между 0.50% до 5% може да бъде над тиражното производство на една печатница, изтъкна той. Истината е, че досега не са били отпечатвани такова голямо количество бюлетини над тиража.

Кънев уточни, че когато нещо се печати, винаги се пуска по-голямо количество, за да може да остане. Защото обратното е по-трудно – да се прави отново подготовка за печат. Когато става въпрос за печат на интегрални бюлетини тиражът за София например е огромен, а за Ямбол е много по-малък. Тогава е логично да се пусне малко повече, каза Кънев. Като се завъртят ролите, докато се усетиш, и ще минат сто метра повече. Това е нормално, добави Кънев.

Едва ли може да се твърди, че ако фирмата, която печати бюлетините, е била близка до управляващите и те спечелят, ролята е на печатницата. Едва ли може да ме подозирате, че 15 години, докато съм печатал бюлетини, аз съм бил близък и до Иван Костов, и до царя, и дори до правителството на Бойко Борисов, добави Кънев.

Няма нарушения при обществената поръчка за определяне на фирма, която да печати бюлетините за изборите, обясни още Петър Кънев. Макар и кандидат-депутат от Коалиция за България на тези избори, Кънев отрича поръчката да е била спечелена по политически причини. По думите му фирма „Мултипринт“ е спечелила поръчката с по-ниска цена. Ситуацията преди тези избори е била абсурдна. Изведнъж се оказа, че ще има предсрочни избори и в рамките до месец е трябвало да се достави хартия и да се отпечата и изработи. Трябвало е да се действа веднага и в рамките на 10 дена да се набави хартия и да се организира производството, което да е денонощно. В противен случай изборите е трябвало да бъдат отложени, каза Кънев.

Той добави, че откакто проф. Михаил Константинов е измислил интегралната бюлетина и протоколите за провеждане на изборите преди 15 години, винаги „Демакс“ е произвеждала бюлетините и протоколите. Така е било до миналата година. Тази година за обществената поръчка са се явили 4 кандидати, а за протоколите само „Демакс“.

Работата е пипкава, фирмите нямат интерес да го правят, каза Кънев. От две години нещата с бюлетините са отишли в печатницата в Костинброд. Процедурата на обществената поръчка не е опорочена въобще, тя е била съвсем нормална, каза още Кънев.

Производството на бюлетини не носи голяма печалба за производителя – само между 5 и 10%. Кънев отрече историята за това как печатницата е дала цена под тази на хартията. Цената, по думите му, е нормална за една печатница. Продукцията е бързоликвидна. Най-доброто е, че си получаваш веднага парите, каза Кънев.

Условията по поръчката са такива, че надтиражната продукция и макулатурата или се унищожават веднага, или се съхраняват до протичането на изборите. Това го пише в тръжните документи и е еднакво за всички, добавя Петър Кънев.

Председателят на Съюза на печатарската индустрия Петър Кънев бе в Пловдив за откриването на 13-ата международна изложба за печатна комуникация „ПринтКом“ в Пловдивския панаир.

#Петър Кънев #печатница #Мултипринт #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »