Вечер на акад. Любомир Милетич в БАН

Вечер на акад. Любомир Милетич в БАН
Книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 година” от Любомир Милетич – яркия летописец на трагедията на нашите сънародници, прогонените „с огън и меч” от Източна и Западна Тракия преди сто години, се превърна едва ли не в библия.
A A+ A++ A

Книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 година“ от Любомир Милетич – яркия летописец на трагедията на нашите сънародници, прогонените „с огън и меч“ от Източна и Западна Тракия преди сто години, се превърна едва ли не в библия за тракийските бежанци и техните потомци. Ново фототипно издание на тази знаменита книга направи издателство „Захарий Стоянов“ със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България.

То излиза в новата му поредица „Бежанци“ и ще бъде представено на 20 май (понеделник) от 17.ЗО ч. в големия салон на БАН. Да си припомним, че защитникът на тракийските бежанци бе активен деец на борбите за освобождението на Македония и Тракия, един от организаторите на Македонския научен институт и създател на сп. „Македонски преглед“. Той бе и голям учен, изтъкнат български езиковед, положил основите на славянското езикознание в България, изследовател на най-старите български диалекти, един от основателите на Висшето училище в София и председател на БАН от 1926 г. до смъртта си на 1 юли 1937 г.

На вечерта, организирана от БАН, Столична община, СТДБ и издателство „Захарий Стоянов“, ще бъде представена още една книга със запазената марка на издателството и в същата поредица „Бежанци“ – „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923) от Стоян Райчевски. Тя е своеобразно продължение и допълнение към книгата на Милетич. Включва голям брой нови документи: дипломатически рапорти и документални свидетелства на стотици бежанци от повече от 200 български села в Източна и Западна Тракия и Мала Азия., които са били принудени насила – с убийства, издевателства, палежи и грабежи, да напуснат родните си места и да търсят спасение в пределите на българската държава.

Двете книги от поредицата „Бежанци“ излизат в навечерието на стогодишнината от погрома над тракийските българи през лятото на драматичната 1913 г. и представянето им в БАН ще бъде израз на почитта към паметта на хилядите невинни жертви и заклеймяване на това страшно злодеяние като престъпление срещу човечеството. За тях ще говорят акад. Георги Марков, акад. Михаил Виденов и Елена Алекова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"