Хиляди португалци протестират с настояване за оставка на правителството

Хиляди португалци протестират с настояване за оставка на правителството
Снимка: demotix.com
A A+ A++ A

Хиляди португарци излязоха на протест по улиците на Лисабон срещу новите съкращения на средствата за социални дейности, уволняването на няколко хиляди държавни служители и повишаването на данъците, предаде агенция Луза.

Протестът е организиран от Конфедерацията на португалските трудещи се – Национален интерсиндикат.

"Искаме от президента да уволни настоящото правителство, неспособно да реши проблемите на португалските граждани, и да насрочи нови избори", заяви на митинга генералният секретар на синдиката Армению Карлуш.

Голяма част от португалците настояват за прекратяване или предоговаряне на международния спасителен план, който страната прилага през последните две години, тъй като смятат, че именно той е утежнил икономическата ситуация в страната.

От май 2011 изправената пред банкрут Португалия помоли Европейския съюз за незабавна финансова помощ. От тогава страната живее според изискванията на "тройката" международни кредитори, включваща ЕС, ЕЦБ и МВФ. Затова се наложи да бъдат свити  държавните разходи, включително за социални нужди, а също така повишаване на данъците. Тези мерки доведоха до рязък скок на безработицата и спад на жизнения стандарт на португалците.

В началото на седмицата правителството съобщи, че е приключило успешно преговорите по нови мерки за увеличаване на данъците и намаляване на разходите, включително съкращаването на 30 000 държавни служители.

Синдикатите имат пълна готовност за обявяване на национална стачка.

#Португалия #Лисабон #протест #синдикати #ЕС #ЕЦБ #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"