Откриват паметник на жертвите от атентата в Сарафово

Откриват паметник на жертвите от атентата в Сарафово
Паметник на израелските туристи, загинали при атентата на летище Сарафово край Бургас, ще бъде открит на 18 юли, точно година след трагичния инцидент. Снимка: „Фокус“
A A+ A++ A

Паметник на израелските туристи, загинали при атентата на летище Сарафово край Бургас, ще бъде открит на 18 юли, точно година след трагичния инцидент, пише в. „Труд“.

Тогава, около 17 часа следобед, терорист се самовзриви в автобус с израелци, готвещи се да отпътуват за летуване към курорта Слънчев бряг. Петима души от групата и шофьорът на автобуса загинаха. Сред жертвите имаше и бременна жена.

Паметникът, символизиращ шестте жертви, е по идеен проект на роднините им и ще бъде поставен в района на летището, съобщи почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Първоначалният замисъл е бил монументът да е в близост до паркинга, където избухна автобусът с кацналите току-що от Тел Авив туристи.

Впоследствие е било решено мястото да се промени, но остава в рамките на аеропорта. Роднините и близки на загиналите вече са закупили билети за България и на 18 юли ще бъдат в Бургас, за да присъстват за откриването на паметника. Парите за изработването на монумента са от дарители, а за реализиране на идеята е съдействал и кметът на Бургас Димитър Николов, разказа Орлин Мандов.

За церемонията се очакват и представители на израелското и българското правителство. След старта на активния туристически сезон всяка седмица у нас пристигат по 500 израелци.

Те кацат в неделя и пребивават край морето средно по четири дни. Това засега е най-предпочитаният пакет за почивка, каза почетният консул Мандов. С присъствието си у нас туристите искат да покажат, че не са уплашени от атентата, радват се на забележителностите на курорта, а и често правят екскурзии до близки градове.

#атентат #Сарафово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »