Пречиствателна станция и канализация за 97 млн. лв. започват в Поморие

Пречиствателна станция и канализация за 97 млн. лв. започват в Поморие
Проект за модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на града започна днес.
A A+ A++ A

Проект за модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на града започна днес, предаде БГНЕС. Общата му стойност е 96 686 234 лв., от които 74 546 388 лв. са европейско съфинасиране, отпуснати по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013".

Останалата част от средствата са осигурени от националния бюджет и общинско съфинансиране, информират от общинската администрация. По време на церемонията Реналдо Мандметс обясни, че този обект, заедно със столичния завод за отпадъци, са двата български проекта, обсъждани и разглеждани на най-високо ниво в ЕК.

"Вярвам, че с подобряването на ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция значително ще се подобри качеството на живот в община Поморие. Ще опазим нашето море и ще защитим от наводнения домовете на хората", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

От консорциума - изпълнител обясниха, че пречистените води ще се отвеждат навътре в морето, на разстояние повече от една морска миля. Това ще се постигне с т.нар. дълбоководно заустване. За целта ще бъде положена тръба под дъното на морето, която ще отвежда пречистената вода на разстояние над една морска миля на вътре.

Строителните дейности ще се извършват от специализирани водолазни екипи. Реконструкцията и модернизацията на съоръженията трябва да приключи до края на 2015 г. Първата копка направиха ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК Реналдо Мандметс, заместник - министърът на околната среда и водите Малина Крумова, ръководителят на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" Мария Лазарова, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и кметът на община Поморие Иван Алексиев.

#Поморие #пречиствателна станция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »