480 000 бюлетини са открити в печатницата в Костинброд

480 000 бюлетини са открити в печатницата  в Костинброд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приключи огледът на бюлетините, открити в печатницата в Костинброд. Намерени са 480 000 бюлетини, предаде агенция „Фокус“. Това бе съобщено на брифинг на тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев.

Бюлетините са били предназначени за всички МИР в страната, плюс - чужбина. За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини. Например - Благоевград и Кърджали. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. 170 000 от бюлетините са били нарязани.

До две седмици ще бъдат готови експертизите и ще знаем със сигурност колко от намерените в печатницата в Костинброд бюлетини са годни и колко не и поради какви причини. Това каза пред журналисти Ваня Стефанова. Прокурор Стефанова обясни, че според договора на Министерски съвет и печатницата, са били поръчани за печат 8 343 000 бюлетини.

„По договор има определена бройка на бюлетините, които трябва да бъдат представени за всеки избирателен район”, обясни тя. На въпрос - дали е могло тези бюлетини да влязат в употреба, прокурор Роман Василев посочи: „Има подадени три сигнала, два от които са обединени в един, и един за автомобилите. След като това беше оповестено по медиите, прокуратурата нямаше какво друго да направи и нямаше как да се работи в тази насока”.

Наблюдаващите прокурори не пожелаха да се ангажират с повече становища по разследването. Ваня Стефанова обясни, че се събират всички доказателства и факти, за да се установи каква е истината.

„Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова”, обясни Стефанова. Нарязаните бюлетини са близо 170 хиляди, експертизата ще покаже дали останалата част са годни или не и по каква причина.

„Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останалите нарязани”, посочи Стефанова.Прокурор Стоил Тойчев обясни, че това е така наречената класическа макулатура – това, което дава машината преди да се настрои – лош печат. „Ако един бюлетин е добре отпечатан, той не е макулатура, ако е скъсан след това. Една обикновена макулатура е до 2%, а при съвременните машини е 0,5%”.

Повече информация ще има след приключване на всички назначени експертизи.

#Костинброд #бюлетини #Софийската градска прокуратура #Роман Василев #Ваня Стефанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници