Наблюдаваме суперлуние в неделя

Наблюдаваме суперлуние в неделя
Тъй като орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита, наречена перигей – тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Астрономите от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН съобщават за поредното явление „суперлуние“, което ще настъпи около 14:30 на 23 юни 2013 г., съобщава БГНЕС.

Явлението е комбинация от две събития, които на 23 юни ще настъпят почти едновременно – преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята, и настъпването на фаза пълнолуние.

Тъй като орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита, наречена перигей - тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко.

След около половин месец Луната преминава през точката, наречена апогей, в която разстоянието между нея и Земята е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея, съответно апогея, е около 27.555 деннощия, а интервалът на повторение на фазите - от пълнолуние до пълнолуние, от новолуние до новолуние, от първа четвърт до първа четвърт - около 29.531 денонощия.

Това означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея да съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411.8 денонощия, т.е. малко повече от година. Това е и периодът на повторение на „суперлунията“.

Тъй като по време на събитието разстоянието Земя–Луна е по-малко от средното - около 384 400 км, теоретично лунният диск трябва да изглежда малко по-голям и малко по-ярък на небето.

В действителност при прецизни астрономически измервания и фотографии това би могло да бъде отчетено, но промяната в разстоянието е едва 7% и горните ефекти трудно биха могли да бъдат забелязани от човешкото око.

Астрономите са категорични, че явлението „супер Луна“ няма да окаже кавото и да било здравословно, емоционално, психологично или политическо въздействие върху Земята.

На 23 юни Луната ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 за София, когато събитието ще е приключило.

Астрономите отбелязват, че техническото наименование на това явление е перигейна сизигия в системата Земя–Луна–Слънце и понятията от типа „суперлуние“, „свръхлуна“, „Супер Луна“, „свръхсуперлуние“ нямат астрономически произход и смисъл, но са лесно разбираеми за хората.

Предишното такова явление настъпи на 6 май 2012, а следващото се очаква през август 2014 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"