Гърците пак стачкуват

Гърците пак стачкуват
Искаме политиката на строго ограничаване на разходите да бъде прекратена, а законите, които нарушават правата ни на труд и осигуровки и превръщат работниците в роби, да бъдат отменени“, съобщи профсъюзът ЕКА. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Метрото в Атина беше блокирано заради стачка на гръцките работници, а фериботите останаха на пристанищата като протест срещу мерките за строго ограничаване на разходите.

Стачката става в момент, когато кредиторите на Гърция пристигат в Атина в опит да предотвратят банкрута й, предаде БГНЕС.

Представители на ЕС, МВФ и ЕЦБ започват посещението си в Атина днес в рамките на усилията за отпускане на спасителната помощ от 130 милиарда евро, от която Гърция се нуждае, за да предотврати фалита.

Гърците пострадаха тежко от увеличаването на данъците и намаляването на заплатите, чрез които правителството цели да оздрави финансите на страната наред със спасителната помощ, договорена през 2010 г. Гърция навлезе в петата си поредна година на рецесия, а безработицата в страната достигна рекордните 17,7%.

Нито един ферибот не отплава от основните пристанища в Атина днес, автобусите ще работят само няколко часа, банковите служители също се очаква да напуснат работните си места, а профсъюзите ще организират протести, които ще съвпаднат с началото на посещението на представителите на ЕС и МВФ.

„Искаме политиката на строго ограничаване на разходите да бъде прекратена, а законите, които нарушават правата ни на труд и осигуровки и превръщат работниците в роби, да бъдат отменени“, съобщи профсъюзът ЕКА, който представлява работниците в Атина.

#Гърция #стачка #фериботи #Атина #ЕС #МВФ #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »