Проф. Стив Ханке: Трябва ви стратегия за борба с корупцията

Проф. Стив Ханке: Трябва ви стратегия за борба с корупцията
Корупцията е нещото, което дава лошия облик на България и създава негативни външни аспекти, продължи проф. Ханке. Снимка: novinite.com
A A+ A++ A

Трябва да се свие бройката на правителството и на държавните власти, защото в крайна сметка източникът на корупция се улеснява от правителството. Трябва ви план, стратегия за борба с корупцията“, заяви пред бТВ световноизвестният икономист проф. Стив Ханке, който е в България, за да бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките, предава БГНЕС.

„Българите протестират, защото има дефицит на надежда“, каза Ханке, запитан дали знае защо по улиците на страната има недоволство вече повече от месец.

Проф. Ханке сподели, че докато е бил в Италия, прочел във вестник, че потенциално 400 хил. българи, между 15 и 50 години, са смятали да емигрират във Великобритания и Северна Ирландия.

Той определи това като абсолютна катастрофа. Неговото обяснение е, че хората в страната нямат надежди, нямат и очаквания.

Корупцията е нещото, което дава лошия облик на България и създава негативни външни аспекти, продължи проф. Ханке.

Хората имат склонността да забравят, че през февруари 1997 г. инфлационният месечен процент в България беше 242% за месец само, а през юли беше създаден Валутният борд – инфлацията беше заличена, икономиката се стабилизира. Хората наистина тогава имаха надежда, заяви проф. Ханке, определяйки създаването на Валутния борд преди 16 години като „велико нещо“.

Според Ханке валутният борд е изключително силно оръжие в борбата с корупцията.

Дисциплината, въведена с Валутния борд, е изключително важна за България. Ако днес България не е във Валутен борд, политиците щяха по един бесен начин да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, да печатат пари и резервите, които БНБ е натрупала, ще се стопят и похарчат незабавно, коментира проф. Ханке.

Той даде пример - би било пълна катастрофа да се даде на едно детенце кредитна карта и да му се каже „Хайде, харчи колкото искаш“. Валутният борд слага юзди на управляващите до известна степен, посочи още икономистът.

Въпросът с тока е не държавата да определя цената, а да има правила на играта, които да са конкурентни на пазара, така че той да определи каква ще е цената, коментира още проф. Ханке.

Според него в управлението не е необходимо да има сложности. Всеки знае, че ако има пет началници над главата си, е много трудно да се работи, ако има само един - е много по-лесно, заяви световноизвестният икономист.

#Проф. Стив Ханке #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"