Инциденти в мини и рудници

Инциденти в мини и рудници
A A+ A++ A

Тежък инцидент с двама загинали миньори стана в рудник „Ораново“ в Симитли. При инцидента бяха затрупани четирима души, един е изваден от мината и е в болница, и един се издирва. Агенция „Фокус“ предоставя кратка справка за инцидентите в мините и рудниците през последните години. 

29 септември 2012 г.

В рудник „Крушев дол“ на ГОРУБСО–Мадан около 10 ч. четири тона скална маса се откъсва и затиска 42-годишен миньор. Мъжът загива. Рудодобивното дружество е санкционирано с две наказателни постановления с актове за нарушения, установени при проверката на смъртния случай в мината. 

6 юни 2012 г.

В рудник „Петровица“ край Мадан загива 51-годишен миньор. Към края на работния му ден, на около 220 метра под земята, върху него се срутва скална маса. Миньорът е загинал на място. Инспекцията по труда съставя актове на ръководството на миннодобивното предприятие. Установено е, че починалият миньор е работил след края на смяната си.

26 януари 2012 г.

В рудник на ГОРУБСО–Златоград около 9 ч. 44-годишен миньор пропада в 20-метров комин и загива на място. Инспекцията по труда в Пловдив констатира 4 нарушения, свързани с осигуряването на безопасни условия на труд в участъка.

10 ноември 2011г.

При инцидент в мината в Бобов дол загива 45-годишен миньор. Мъжът е затиснат от въглищна буца, която пада върху него, след като е била взривена част от тунела.

10 май 2011 г.

Миньор загива при свличане на скален отломък в рудник „Ерма река“ на ГОРУБСО–Златоград. Миньорът е намерен премазан от негови колеги в руднична зона извън работното му място. Той се е отклонил в неработеща галерия, за която всички знаели, че е затворена.

5 януари 2011 г.

Двама миньори загиват при трудова злополука в рудник „Джурково“. Смъртта им настъпва в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя.

22 юни 2010 г.

Миньор загина при злополука в рудник „Ерма река“ на ГОРУБСО-Златоград след дерайлиране на вагонетки с руда. Инцидентът става в участък на 600 метра под земята. 

15 февруари 2010 г.

Двама миньори загиват при два отделни инцидента в рудник „Ерма река“ на Горубсо-Златоград. Първият миньор пробива с машина взривни дупки, при което скален къс се откъртва и затиска левия му крак. Вторият инцидент е почти идентичен с първия.

21 януари 2010 г.

Взрив в златна мина убива 31-годишен миньор. Инцидентът става в рудник „Чала“, община Минерални бани.

23 декември 2009 г.

Миньор от рудник „Бабино“ в Бобов дол загива, след като е притиснат от транспортна секция, превозваща тонове въглища.

19 август 2009 г.

32-годишен миньор от Кърджали загива след трудова злополука в рудник „Чала“, община Минерални бани. Мъжът е затиснат от вагонетка. Няколко часа след като е бил откаран в хасковската болница, миньорът е починал.

13 юни 2009 г.

Работник е загинал при инцидент в мина „Черно море“ край Бургас, след като пада в шахта с дълбочина 270 метра. Работникът е на 55 години и е с 18-годишен стаж като миньор. Миньорът отваря метална предпазна врата към асансьорна клетка. Тя обаче не се намирала на етаж. Работникът първо бутнал вагон в шахтата, а след това полетял след него.

15 януари 2009 г.

Миньор загива в рудник „Крушов дол“ край Мадан. 46-годишният мъж е затрупан при скъсването на предпазния слой на подетажна галерия на рудника. 

24 октомври 2007 г.

Двама миньори загиват при срутване в мина „Ораново“ край Симитли. 43-годишният Васил Благоев издъхва при транспортирането му към Спешния център в Благоевград. Неговият колега Владимир Великов е открит мъртъв след няколкочасово издирване.

21 юли 2007 г.

По време на работа загива миньор в мина „Крушев дол“ на Горубсо-Мадан. Инцидентът е станал на обед, когато скална маса пада от тавана на галерията върху главата на миньора, който е загинал на място. Работникът е на 37 години и е от Силистра. Според полицията случилото се е трудова злополука.

5 март 2007 г.

32 миньори са ранени след взрив на газ гризу в мина „Ораново“ край Симитли. По-късно от раните си умират двама от пострадалите миньори - Живко Серафимов и Росен Андреев.

16 юни 2006 г.

47-годишният майстор-миньор Иван Кирилов Стоянов загива при злополука в бобовдолския рудник „Миньор“. Трагичният инцидент става в пети участък при зареждане на взривни дупки. 

8 март 2006 г.

44-годишният Кирил Георгиев е разкъсан от взривна вълна на 4 километра под земята в рудник „Джурково“ край Лъки. В момента на инцидента Кирил Георгиев е работил с взривния материал амонит. Той е взел взривното вещество от друг свой колега, за да раздроби едрогабаритни късове скални маси, които след това да натовари във вагонетки. По-късно става ясно, че работникът не е имал разрешение да борави с взривни материали.

16 ноември 2005 г.

47-годишен миньор загива при взрив в рудник „Еньовче“ към Горубсо–Кърджали. Райчо Сариев пренасял взривни материали и по невнимание е задействал взрив на капсул-детонатори.

10 август 2004 г.

Миньор загива на място, след като е затрупан от скална маса в рудник край Лъки. По време на работа в рудник „Джурково“ при обрушване на забой пада скална маса и затрупва Манчо К. (37 г.).

6 октомври 2003 г.

В мина „Черно море“ се срутва скална маса. На място загива Ангел Комитов, а двама негови колеги са ранени. Ангел Петков и Николай Иванов са с охлузвания и без опасност за живота. По време на инцидента е имало внезапно пропадане на пластове.

25 септември 2003 г.

Един миньор загива, а друг е леко ранен при срутване в рудник. Инцидентът става в мина „Пирин“ край село Брежани. 48-годишният Георги Стоицов от с. Ракитна изграждал заедно с колегата си рамка за укрепване на 100 метра под земята, когато пласт въглища се откъртил и го затрупал.

14 април 2003 г.

39-годишният миньор Емил Р. загива по време на работа при срутване на скална маса в рудник „Дружба“ в родопския град Лъки. Миньорът е укрепвал забоя, когато се откъртва огромен скален къс и го премазва. Ранен е колегата му Петър Янев.

28 февруари 2003 г.

44-годишният Байрям Аптиш е премазан от вагонетка в маданския рудник „Петровица“. Трагичният инцидент става около 22,30 часа при маневра на заден ход на електровоз с прикачени вагони.

19 октомври 2002 г.

По време на работа загива 49-годишен работник в рудник „Трояново-Север“ на „Мини Марица-изток“ АД, гр. Раднево. Тежкият инцидент с Иван М. от село Пет могили става в участък „Водоотлив“. Мъжът попаднал между 2 булдозера и бил премазан.

#инциденти #мини #рудници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »