Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на България

Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на България
Президентите на България от 1992 г. до 2012 г. Графика: Уикипедия
A A+ A++ A

Росен Плевнелиев, спечелил на изборите за Президент на Република България от партия ГЕРБ през есента на 2011 г., става четвъртият демократично избран президент в историята на страната.

Президентът на Република България е държавният глава на Република България и един от органите на държавната власт. Като институция президентът на България разполага с редица функции и правомощия, които са регламентирани в глава четвърта на българската конституция от 1991 година.

Президентът на републиката се избира пряко от избирателите за срок от пет години. Предшественик на президентския орган е институцията Председател на Държавния съвет на Народна република България.

Първият президент на България е докторът по философия Желю Желев. Той печели президентските избори от 1992 година с пряк вот, съгласно разпоредбите на новата конституция. Негов вицепрезидент е поетесата Блага Димитрова.

Вторите избори за президент, проведени през 1996 година, са спечелени от Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 година, като негов вицепрезидент е Тодор Кавалджиев.

През 2001 година Стоянов се кандидатира за втори мандат, но губи на втория тур от Георги Първанов. Изборите са проведени през ноември 2001 година. Така за трети президент на България е избран Георги Първанов, а за негов вицепрезидент Ангел Марин. Те встъпват в длъжност на 22 януари на следваща година. Двойката е преизбрана през 2006 година.

През есента на 2011 г. кандидатът на десноцентристката партия ГЕРБ Росен Плевнелиев печели президенството на втори тур заедно с Маргарита Попова като кандидат за вицепрезидент срещу двойката на Българската социалистическа партия Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

Функциите и правомощията на Президента са регламентирани от член 94 до член 102 в Конституцията на Република България. Президентът дава и възстановява българско гражданство, назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители, упражнява право на помилване, опрощава несъбираеми държавни вземания, упражнява контрол върху законодателната дейност на Народното събрание чрез правото на отлагателно вето (правото да върне на Народното събрание приет закон за ново обсъждане).

Президентът е Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България. По предложение на Министерския съвет Президентът на Републиката назначава ръководители на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации.

Заплатата, която получава българският президент, е равна на 2 месечни възнаграждения на народните представители. През март 2010 г. тя е възлизала на 4614 лева.

#Росен Плевнелиев #Георги Първанов #Петър Стоянов #Желю Желев #Президент на България #ГЕРБ #Ангел Марин #Маргарита Попова #1991 #2001

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"