10 хил. дървета ще бъдат засадени при депото за отпадъци до Долни Богров

10 хил. дървета ще бъдат засадени при депото за отпадъци до Долни Богров
Кметът Фандъкова провери изграждането на бъдещото депо и бивше регламентирано сметище до Долни Богров. Снимка:svejo.net
A A+ A++ A

„Още от тази есен ще започне засяването на дървета около езерото на площадката на депото до село Долни Богров, като е предвидено да бъдат посадени около 10 000 дървета“, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя провери изграждането на бъдещото депо и бивше регламентирано сметище, предаде агенция „Фокус“.

Фандъкова напомни, че проектът, който започна през 2012 г., предвижда рекултивация на старото депо до Долни Богров, където на около 400 декара преди повече от 15 г. е приключило депонирането на отпадъците на София.

По думите на кмета целта на този проект, който се финансира изцяло по ОП „Околна среда“ 2007-2013, е цялото пространство да се рекултивира и да се превърне в зелена зона. „Първият етап от рекултивацията ще приключи в края на седмицата и се очаква да бъде издаден акт 16, работи се и по втория етап от проекта“, заяви Фандъкова.

Стана ясно, че събралите се до този момент отпадъци ще бъдат преместени в нова клетка на сметището, а на старото им място ще бъде изградено т.нар „тяло“ на депото.

В ход е и рекултивация на депото в Суходол, което постепенно се извежда от експлоатация. Там средствата са отпуснати от общината.

#Йорданка Фандъкова #Суходол #Долни Богров #рекултивация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »