Ще тестват електробусове в столичния транспорт

Ще тестват електробусове в столичния транспорт
Новите превозни средства ще се движат по линия № 309, обслужваща маршрута от кв. „Люлин“ до бул. „Илиянци“. Снимка:www.busportalbg.com
A A+ A++ A

Тестова линия с електробусове ще бъде пусната в експлоатация в столичния градски транспорт, каза пред Нова телевизия заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Новите превозни средства ще се движат по линия № 309, обслужваща маршрута от кв. „Люлин“ до бул. „Илиянци“. Новите автобуси ще разполагат с климатична инсталация, нисък под, средна и предна врата, но по средата няма да я има добре познатата на всички „хармоника“, която разделя автобуса на две части.

Иновативният автобус ще обслужва пътниците от линия 309, чийто пробег от първа до крайна спирка е общо девет километра. Различният релеф на пътя по този маршрут ще позволи да се анализира ефективността от новия вид транспорт.

От Столична община са категорични, че цената на билетите в градския транспорт няма да се повиши. Тестовата линия ще е с продължителност шест месеца – от януари 2014 г. до средата на лятото. Целта е да се преценят възможностите на електробуса в различни метеорологични условия, в това число консумацията на енергия при сняг, дъжд, стръмен наклон и задръстване в час пик.

В Европа от няколко години се правят пилотни проекти за въвеждането на автобуси с електричество в мрежата на градския транспорт. Тестове на такъв вид транспорт се провеждат в Ротердам, Париж, Лондон, Барселона, Рим и Мадрид.

#Люлин #Илиянци #транспорт #линия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"