Липсват 40% от парите за земеделски субсидии през 2012 г.

Липсват 40% от парите за земеделски субсидии през 2012 г.
Земеделският министър Мирослав Найденов (на снимката) е в затруднено положение, след като държавният бюджет за догодина е предвидил 230 млн. лв. по-малко за земеделски субсидии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според проектобюджета за догодина Министерството на земеделието ще получи с 230 млн. лева по-малко от планираните за 2012 година пари за земеделски субсидии, съобщи министър Мирослав Найденов.

Така според Бюджет 2012, който все още се обсъжда от кабинета, бизнеса и синдикатите и предстои да бъде разгледан в Народното събрание, Министерството на земеделието и храните ще получи 340 млн. лв. вместо 570 млн. лв. за субсидии, обясни Найденов по БНТ в четвъртък.

Той добави, че орязаните пари са били за изплащане на евросубсидии на земеделски производители, национални доплащания за тютюн и компенсиране на акциза за използваните горива от зърнопроизводителите.

Според министъра липсващите 230 млн. лв. ще направят невъзможно изпълнението на всички точки от подписаното споразумение с неправителствените организации и представители на всички браншове в сектора.

„Ако не се намерят варианти за компенсиране на недостига, може да се стигне до нови протести на земеделските производители“, заяви Найденов.

Министърът съобщи още, че след консултации с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков се е стигнало до решението липсващите средства да се търсят от резерви, включително продажба на активи.

Земеделският министър спомена още, че бюджетът на министерството за 2012 г. е намален с 4.10% спрямо тази година, но това няма да създаде сериозен проблем за институцията.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #земеделски производители #земеделски субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"