Мариана Стоянова: Българският червен кръст има готовност да реагира при наплив на бежанци

Мариана Стоянова: Българският червен кръст има готовност да реагира при наплив на бежанци
A A+ A++ A

Мариана Стоянова е ръководител Бежанско-мигрантска служба, Български Червен кръст.

Държавните институции в лицето на Държавната агенция за бежанците и МВР са на първи план при процедурата при приемане и настаняване на бежанците. Червеният кръст като неправителствена организация вижда запълнен капацитет на съществуващите центрове за настаняване на бежанци в момента.

Тече обсъждане за намиране и оборудване на нови сгради, където да можем да посрещнем лица, търсещи закрила. Нашата организация е отговорила на всички искания на държавните институции до момента. Държавна агенция за бежанците поиска в петък одеала, кърпи и санитарни модули, които се състоят от 8 компонента, за 200 човека и ние ги предоставихме.

Освен това разполагаме с пакети за подпомагане в убежищата в Свиленград и Хасково за още 200 човека.

По линия на Червения кръст са мобилизирани всички ресурси, за да можем да отговорим на заявки от държавата. Но капацинетът на съществуващите центрове е запълнен.

Държавата има сграден фонд и може да намери решение при наплив на бежанци, освен това са отделени половин милион лева за оборудване.

Очакванията на Червения кръст са без значение дали ще има военни действия в Сирия или не, да се увеличи броят на хора, които напускат страната. Ситуацията там е изключително тежка.

Като тръгне бежанската вълна, България е на първа линия, защото сме външна граница. Турция отказа да приема бежанци, освен във временните лагери. Ние обаче сме подписали Женевските конвенции и трябва да приемаме.

Натискът към нас се увеличи. За повечето бежанци България е транзит към страните от Западна Европа. Сирийските бежанци в България, които са поискали убежище от началото на годината досега, са 1400 души. Бежанският поток е смесен, освен сирийци, има и граждани без документи, иракчани и африканци.

Ние не правим разлика между националността на бежанците.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай