БАН предлага няколко национални цели, които да начертаят пътя на България

БАН предлага няколко национални цели, които да начертаят пътя на България
A A+ A++ A

От Българската академия на науките (БАН) искаме да имаме една обща представа за това какво трябва да бъде България. Това каза акад. Стефан Воденичаров, председател на Българска академия на науките, на пресконференция на тема „Възгледи за основните национални цели”, предаде агенция „Фокус”. „БАН приема решения за отваряне към българското общество. Отворихме мрежа в 10 града. В много добри отношения сме с всички университети в София”, добави акад. Воденичаров. 

„Трябва да се проведе дебат - как искаме да се развива нашата страна. Хубаво е да бъдат обсъдени няколко цели – духовно развитие на нацията, създаване на условия за благоденствие на българите, нов обществен договор за силна правова държава. Целите ще бъдат разпратени и ще започне дебат. Така всеки, който дойде да управлява тази държава, ще има една пътна карта, за да бъдем по-успешни”, посочи акад. Воденичаров. 

Според акад. Благовест Сендов, демократичното общество страда от един голям дефект. „Демократичното общество обръща внимание на образованието и не обръща внимание на възпитанието. От изключително значение е образованието да засили страната си на възпитание. Авторитетът на учителя е силно понижен. Изследванията показват, че Финландия стои на първо място по успешно образование и възпитание, защото учителят във Финландия е на много високо равнище в социалната скала. За едно място за преподавател кандидатстват 10 души, а в България тази професия е презряна. Ако искаме духовно развитие на нацията, първата цел е издигане авторитета на учителите. Това изисква не само по-висока заплата, но и други пътища за издигане на авторитета на учителите”, каза още акад. Сендов.

#БАН #Стефан Воденичаров #развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"