В Правец отбелязаха 102 г. от рождението на Тодор Живков

В Правец отбелязаха 102 г. от рождението на Тодор Живков
Снимка: forum.abv.bg
A A+ A++ A

С венци и цветя отбелязаха 102 години от рождението на Тодор Живков в родното му място. На паметника на управлявалия България 35 години Живков се събраха негови близки и почитатели, за да отдадат почит на паметта му, предаде "Стандарт нюз".

Тодор Живков е избран за първи секретар на ЦК на БКП на 4 март 1954 г. след свалянето на дотогавашния партиен водач Вълко Червенков. Периодът съвпада с отхвърлянето на култа към личността след смъртта на Сталин в СССР. През 1981 г. длъжността на Живков е преименувана на генерален секретар. Тодор Живков е министър-председател на България в 70-ото и 71-ото правителство на България. От приемането на Конституцията през 1971 г. до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет.

Родната къща на Тодор Живков е към музейния комплекс в Правец и тя може да бъде посетена от всеки. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей в Правец Татяна Борисова, цитирана от агенция "Фокус".

„Самата къща е частна собственост – тя е собственост на Женя Живкова и на Тошко Славков. Те имат отношението и разбирането и са ни позволили да я отваряме за посещения”, допълни тя.

Борисова уточни, че къщата няма и никога не е имала статут на музей, въпреки че много често я наричат къща-музей на Тодор Живков.

Къщата е от 19 век на два етажа – първият етаж е зимникът, мястото, където са прибирали животните, а вторият етаж е за живеене, с кухня, където е огнището, около което се е събирало домакинството. Тук е и собата – стаята за спане, еквивалент на съвременната спалня и една работна стая на стопанката – на баба Маруца, майката на Тодор Живков.

В самия музей е представена колекция подаръци – предмети от цял свят, подарявани на Тодор Живков в продължение на десетилетия.

#Тодор Живков #Живков #Борисова #музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »