България ще ремонтира изгорялата в Болград катедрала

България ще ремонтира изгорялата в Болград катедрала
Спасо-Преображенският събор е паметник на културата и олицетворява българщината в Украйна. Снимка: skat.bg
A A+ A++ A

Българското правителство ще съдейства финансово за ремонта след пожара в катедралата Спасо-Преображенски събор в Болград.

„Консулът ни вече е в църквата в Болград от сутринта, където е изгорял куполът“, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Комисия вече е определила, първоначално 30 000 хиляди евро даваме от вероизповеданията. Община Генерал Тошево ще даде 10 000, тъй като са градове побратими. А разликата, около 100 000 лв. ще струва ремонтът, ще ги осигурим ние като кабинет“, каза още премиерът.

Пожар избухна в Спасо-Преображенския събор („Преображение Господне“) в Болград, Украйна, в нощта на 25 срещу 26 януари.

„Църквата е светиня за бесарабските българи, които са най-голямата българска общност в чужбина. Нейното значение може да се сравнява само с катедралния храм „Александър Невски“ в София и желязната църква „Свети Стефан“ в Цариград“, каза историкът доц. Пламен Павлов в интервю за радио „Фокус“.

При пожара се е срутил куполът на храма, висок 50 м; причините за инцидента все още са неизвестни.

„Спасо-Преображенският събор е паметник на културата и олицетворява присъствието на българщината в Украйна“, посочи доц. Павлов и призова за солидарност към нашите бесарабски сънародници и спешна намеса на българските власти.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер #ремонт #пожар #църква #Болград #бесарабски българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »