Подводни вълни в Тихия океан достигат височина над 240 метра

Подводни вълни в Тихия океан достигат височина над 240 метра
Обемът на Тихия океан е приблизително 622 милиона km3. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Вълни с височина над 240 метра, които се образуват и разбиват на границата между два водни слоя с различна плътност в дълбоководната падина Самоански пасаж, се наблюдават в Тихия океан, съобщава британският вестник „Дейли телеграф“.

Вътрешните вълни се издигат по хребета на океанското дъно на тесен канал северозападно от Самоа. Студените и солени води се смесват с по-топлите отгоре. Вълните се издигат на 244 м и след това се стоварват надолу в плътните води от другата страна. Една вълна се разбива за около час. Огромните вълни имат важна роля за смесването на хранителните вещества в океана.

„Океанографите знаеха за проблема „тъмно смесване“ и очакваха определена турбуленция в дълбокия океан. Въпреки това всеки път когато правеха измервания, наблюдаваха само една десета от очакваното. Ние установихме голяма турбуленция в Самоанския пасаж и подробните измервания показват, че тя се дължи на разбиващи се вълни“, коментира професор Матю Алфорд, океанограф от университета на Вашингтон, водил експедицията в Самоанския пасаж.

Слоевете вода се образуват, защото плътната студена вода в Антарктика потъва дълбоко в Тихия океан, а след това преминава през канал с широчина 40 км североизточно от Самоа. На това място на секунда минават около шест милиона кубични метра вода.

Обемът на Тихия океан е приблизително 622 милиона km³. Температурата на водата в нeго варира в широки граници - от замръзване в полярните му краища до около 30° C в близост до Екватора. Количеството на валежите в Тихия океан надвишава това на изпаряващата се вода. От реките в океана ежегодно постъпват над 30 хил. km³ прясна вода. Ето защо солеността на повърхностната вода на океана е по-ниска от тази на други големи водни басейни.

#Самоа #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници