Неолитният човек от Кар дере финалист в „Чудесата на България“

Неолитният човек от Кар дере финалист в „Чудесата на България“
A A+ A++ A

Неолитният човек от Кар дере край димитровградското с. Крум спечели първия етап от надпреварата за „Чудесата на България“. С едва 96 гласа преднина в електронното гласуване той изпревари златото на гетите от Омуртагова могила, съобщиха организаторите на кампанията.

Неолитният човек е открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки. Той е експониран в зала „Археология“ на Исторически музей. Част е от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледна точка. В него погребенията са извършени чрез трупополагане в свито положение – хокер, типично за новокаменната епоха (V хил. Пр. Хр.)

Заради минималната разлика двете археологически находки - неолитният човек и златото на гетите отиват на балотаж.

Битката между тях ще е интригата на големия финал в националното гласуване за Топ 10 на най-значимите археологически открития на новото хилядолетие у нас.

Праисторическият скелет, открит през 2009 г. в местността Кар дере, спечели първия етап в битката с имейли.

Малко преди финала имането на тракийския владетел Котела поведе с 260 гласа, което амбицира димитровградчани и ударното им гласуване в последните часове върна първенството на неолитния човек, който победи с 32 393 „електронни бюлетини“, отчитат организаторите.

107 000 българи са се включили в гласуването. Бронзовият медал остана за най-стария град в Европа Провадия – Солницата, с 20 448 гласа.

Следващите 10 обекта, които продължават във втория тур, са: храмът на Кибела в Балчик, античната куполна гробница в Поморие, Татул, Александровска гробница, мощите на Йоан Кръстител, дворцовата църква на цар Симеон във Велики Преслав, термите на Деултум, находките в центъра на София, храмовете на одрисите в Старосел и най-ранният хански дворец в Плиска, предаде Дарик.

.

#Димитровград #Провадия #Поморие #Котела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »