Ритуалите срещу вампирясване се изпълняват и днес, твърди проф. Овчаров

Ритуалите срещу вампирясване се изпълняват и днес, твърди проф. Овчаров
Експертът обясни, че обичаят срещу вампирясване се е извършвал между 1-вия и 14-ия ден от смъртта. Снимка: www.bgchudesa.com
A A+ A++ A

Вампирските погребения са стотици по нашите земи. Не става дума за вампири, а за ритуал срещу вампирясване. Това е много важно, защото, естествено, вампири няма, казва един от най-популярните български археолози проф. Николай Овчаров в интервю за „Шоу“.

„Ние не сме средновековни хора, за да вярваме във вампири, но преди доста години хората са вярвали в тях и са изпълнявали множество обреди – върху гробовете на покойниците са слагали камъни и в краен случай са забивали железни предмети“, обясни проф. Овчаров.

Археологът обясни, че обичаят срещу вампирясване се е извършвал между 1-вия и 14-ия ден от смъртта. Голяма част от тези вярвания се изпълняват и спазват и до днес. Преди 25-30 години е имало специален човек в селата, който пробождал с кол мъртъвците.

В началото на септември архолозите откриха трети вампир, този път в Стария Несебър. При разкопките на храм „Св. архангели Михаил и Гавраил“ археолозите попаднаха на скелет с ръждясало острие, забито в гърдите.

Вторият вампир бе открит при разкопките на Акропола на Перперикон.

Овчаров обясни, че гробът е близнак на открития преди повече от година подобен в Созопол.

#Николай Овчаров #Овчаров #вампирясване #Несебър #Перперикон #Созопол #вампир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »