Цената на парното няма да се променя до края на отоплителния сезон

Цената на парното няма да се променя до края на отоплителния сезон
"Благодарение на вдигането на цената на въглищата заетите в този важен отрасъл сега получават навреме своите заплати", каза още Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на парното няма да се променя до края на отоплителния сезон, а прогнозните сметки на абонатите ще се правят на база миналогодишното потребление на самите абонати, заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев.

Енергийният министър не коментира темата за АЕЦ "Белене" с мотива, че България води арбитражно дело, но увери, че страната ни е подготвена за арбитража, предава БГНЕС.

Стойнев посочи, че правителството ще положи всички усилия за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", дори ако трябва да се вземе заем за целта.

Той отбеляза, че централата вече работи на печалба, като по време на правителството на ГЕРБ "тази печеливша централа е била докарана дотам да работи на загуба" и добави, че 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работят до 2033 г.

"В тази връзка отсега трябва да се мисли с какви мощности ще бъдат заменени съществуващите, които спират да работят", каза още Стойнев.

Министърът изброи и централите, които трябва да бъдат затворени до края на 2015 г. заради изработен ресурс, като това са от 1-и до 5-и блок на ТЕЦ Варна и 4-и блок на ТЕЦ Русе.

Стойнев посочи и мерките, които кабинетът "Орешарски" е предприел за спасяването на въгледобивния отрасъл, който също е бил заварен в много тежко положение от сегашното правителство.

Той припомни, че цените на въглищата не са били повишавани в продължение на 3,5 години.

"Благодарение на вдигането на цената на въглищата заетите в този важен отрасъл сега получават навреме своите заплати", каза още Стойнев.

#Драгомир Стойнев #парно #цена #АЕЦ "Козлодуй" #5-и блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"