ACTA за смъртта на торентите – смъртен акт за българските региони

ACTA за смъртта на торентите – смъртен акт за българските региони
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ направи пореден неприятно изненадващ ход зад гърба на българската общественост, като подписа, без да каже на никого, спорното международно споразумение ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

ACTA, или „Споразумението за торентите“, както стана известно, вече породи протести в международен мащаб поради опасения, че размива разликите между фалшифицирането на стоки и споделянето на съдържание в интернет. То задължава интернет доставчиците да „сътрудничат с притежателите на авторски права за премахването на пиратски материали“.

Знаем, че освен „Гугъл“, „Фейсбук“ и АБВ, торент тракерите „Замунда“ и „Арена“ са сред най-популярните сайтове в България. Причината за това не е просто в колосалното количество музика, филми, софтуер и книги (да, в торентите има и книги освен порно), които в тях са на разположение безплатно.

Причината е, че през последното десетилетие торент тракерите – очевидно са изтъкани от пълно игнориране на авторските права, за които толкова често се жалва Западът – се превърнаха, за добро или зло, във водеща социална институция в България.

С други думи, за да няма торенти в България, трябва да има доста по-приличен стандарт на живот, за да могат всички да си позволят да си купят музика, софтуер, филми или да ходят на кино. Това първо.

Второ – забележете!, трябва да ИМА възможности за наемане и гледане на филми онлайн срещу минимална такса, каквито съществуват в по-западните страни, за слушане на музика – по същия начин, трябва да има кина поне във всеки средноголям български град (а не пет кина за цяла Северна България например), трябва да съществуват съвременни библиотеки с качествени ресурси и обслужване (аз лично се сещам само за една такава библиотека в България) и разни други приятни и полезни белези на духовно и културно развитие.

Обаче такива неща в България НЯМА. Безчовечността на прехода ги унищожи или по-скоро не успя да създаде нови на мястото на отживелиците от комунистическия период. И сега има торент тракери.

И ако в столицата и някой „областен“ град съществуват що-годе тези белези на съвременната цивилизация, я си представете, че по една или друга причина като гражданин на републиката и млад човек сте се осмелили да живеете в Полски Тръмбеш, Бойчиновци, Генерал Тошево, Сингурларе, Чипровци, Кочериново или Средец (нали по конституция всички хора на територията на България би трябвало да имат равни права и възможности?).

Оставяме настрана бавната интернет връзка, с която сигурно бихте били пронудени да се примирите в такива части от републиката, но все пак жална ви майка, ако ви спрат торент сайтовете – това, за което кабинетът „Борисов“ подписа в ACTA. Така автоматично ACTA става смъртният акт на регионите, защото единствената форма на „забавление / духовен живот“ в българската провинция ще останат пращящите от качество интелектуални продукти на родните телевизии.

Изводът е прост, но това правителство не успява да го направи отново и отново. То продължава да е като жабата, която видяла, че подковават вола, и вдигнала и тя крак. ACTA e подписано от страните от ЕС, почти всички от които са два пъти по-богати от България, както и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Мароко. Все страни, които имат и кина, и библиотеки, и благоприличието да се консултират със собствените си общества за важни решения! (Всичко това важи дори за Мароко в много по-голяма степен, отколкото за България.)

Да, торент сайтовете в България и на практика, и на теория нарушават авторските права. Но това, което предлагат, просто няма алтернатива с оглед на социалноикономическото положение на страната. Така че кабинетът „Борисов“, който подписа ACTA тайно, сега трябва незабавно да се оттегли от споразумението явно. Или най-малкото да измисли някаква формула за преходен период от 10-20 години, в който да понастигнем онези, другите подписали, и торент тракерите да ни станат излишни.

Тази статия на АНГЛИЙСКИ

#ACTA #регионално развитие #Замунда #Арена #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #авторски права #авторско право

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"