Жертви на холера в Хаити заведоха дело срещу ООН

Жертви на холера в Хаити заведоха дело срещу ООН
През май жертвите дадоха 60-дневен срок на ООН да се съгласи на споразумение за компенсация, като в противен случай заплашиха да заведат дело в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Адвокати, представляващи жертвите на холера в Хаити, заведоха дело срещу ООН заради епидемията, при която загинаха над 8300 души.

"Смятаме, че ще спечелим това дело", заяви адвокат Ира Курзбан, предава БГНЕС.

"Днес Хаити преживява най-тежката епидемия от холера в света...холерата беше внесена в Хаити от войските на ООН", добави Курзбан.

Американският Институт за справедливост и демокрация в Хаити представлява 8000 жертви и семейства на починали хора от началото на епидемията през октомври 2010 г.

През май жертвите дадоха 60-дневен срок на ООН да се съгласи на споразумение за компенсация, като в противен случай заплашиха да заведат дело в Ню Йорк.

Източникът на заразата бе установен в река, която тече до базата на мироопазващите сили на ООН в централния град Миребале, където са разположени непалски военни.

Щамът на холерата е същият като разпространения в Непал.

Институтът за справедливост и демокрация съобщи, че холерата продължава да убива около 1000 хаитяни на година.

Адвокатите искат компенсация от 100 хил. долара за семействата на всяка починала жертва и 50 хил. долара за всеки оцелял, което означава, че искът може да възлезе на милиарди долари.

#Хаити #ООН #холера #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"