Таван ще има и за лихвите, и за наказанията, обеща Йордан Цонев

Таван ще има и за лихвите, и за наказанията, обеща Йордан Цонев
Йордан Цонев уточни, че фирмите за бързи кредити не са банки и не подлежат на лицензиране. Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

Едната от възможностите за противодействие на измамите с бързи кредити е да се сложи таван на лихвите, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Миналата седмица „Здравей, България” показа няколко случая на "ужилени" от фирма, отпускаща т.нар. „бързи кредити”.

"Таванът на лихвите обаче не може да е такъв като при банките, защото това са кредити за един или два месеца. По-големият проблем са наказателните лихви. И двата тавана трябва да бъдат ограничени. До края на седмицата ще са ясни процентите”, обеща председателят на бюджетната комисия.

Йордан Цонев уточни, че фирмите за бързи кредити не са банки и не подлежат на лицензиране, а досега – на регистрационен режим. С други думи те не подлежат на контрол от страна на БНБ.

„Очевидно това е пропуск в законодателството. Имаме сведения, че там има произвол по отношение на лихвите и наказателните лихви”, коментира народният представител от ДПС.

„Тези субекти трябва да подлежат на регулация от БНБ. Фирмите трябва да отговарят и на изискванията за прозрачност на капитала, защото има информация, че чрез тях се перат пари”, каза още Йордан Цонев.

Според него, законите и за банките, и за бързите кредити, които се приемат от управляващите, няма как обаче да действат със задна дата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници