Либия две години без Кадафи: "Освободена" и без закони

Либия две години без Кадафи: "Освободена" и без закони
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

В Либия втората годишнина от свалянето на режима на Муамар Кадафи няма да бъде отбелязана с официални тържества, доколкото страната не може да се съвземе от шока на липсата на контрол и хаоса, в който се намира.

Правителството на страната и до днес не успя да постави под контрол бунтовниците, които се включиха в операцията на НАТО по свалянето на Зеления полковник. Повечето от бившите т. нар. борци за свобода са на практика въоръжени формирования, действащи извън закона и не пожелаха да бъдат разоръжени. Във вторник правителството в Триполи се ограничи да приветства поданиците си с "този решаващ ден, който сложи край на тиранията и деспотизма". Именно на 23 октомври 2011 г. победоносните бунтовници обявиха "освобождението" на Либия от верните на Кадафи сили – три дена, след като бившият №1 на страната беше заловен в родния си гр. Сирт и беше разстрелян като куче. С това беше сложен край на продължилия 8 месеца конфликт в страната.

Днес, две години след "победата", няма поводи и признаци на тържества – дори и в гр. Бенгази, от където тръгна бунтът. Само преди две седмици в "освободена" Либия беше отвлечен министър-председателят Али Зейдан. Този факт показа и доказа безпомощността на централната власт да постави процесите в държавата под контрол.

"Либия върви надолу, нещата се влошават. Различните въоръжени групировки на практика държат властта в страната", е мнението на Абделхади ас-Султан от Триполи. Със свалянето на режима на Кадафи изчезна и държавният апарат за сигурност, чиито служители бяха обвинявани във всички възможни грехове.

И тъй като вакуум е невъзможен, новата "свободна" власт прави всичко възможно за създаване на нови, "демократични" сили за сигурност като армия и полиция. Усилията й са безплодни и Триполи в момента разчита на бивши бунтовници да налагат ред в страната. Само че те имат свои собствени виждания по въпроса, диктувани от техните идеологически, местни и племенни връзки.

Въпреки хаоса Фетхи Тербел, адвокат и правозащитник, чийто арест на 15 февруари 2011 г. запали искрата на бунта в Либия, е умерен оптимист. По неговите думи революцията била все още невръстна и незряла, поради което повечето му сънародници са огорчени от липсата на резултати. Тербел определя сегашния хаос и беззаконие в страната като "завещани от предишния режим ", който "оставил след себе си разпадащи се държавни институции".

Преходът към демократизация на страната трябваше да създаде институции, които да гарантират стабилност. Но продължаващият хаос поставя под съмнение тези планове. Провалът на правителството при създаването на професионални сили за сигурност предизвиква все по-засилващи се критики поради липсата на защита и спазване на човешките права. Например жителите на гр. Тауарга, който беше една от крепостите на лоялните към Кадафи сили, бяха изхвърлени от домовете си и бившите бунтовници не им позволяват да се завърнат, алармира Амнести интернешънъл.

Правозащитниците излизат с констатации от рода на :"Либийските власти трябва спешно да намерят трайно решение за прекратяване на насилственото изселване на десетки хиляди граждани от Тауарга". Само че не казват как това може да се случи.

#Либия #Муамар Кадафи #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »