Тадич: Няма да се откажем от Косово заради ЕС

Тадич: Няма да се откажем от Косово заради ЕС
Тадич е дълбоко убеден, че прилагането на плана „Ахтисаари“ ще доведе до пълното изчезване на сръбския народ в Косово след няколко десетилетия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Идеята Сърбия да се откаже от интересите си в Косово в полза на ускореното присъединяване към Европейския съюз е илюзия, смята сръбският президент Борис Тадич.

„Да се смята, че Сърбия би могла драматично да ускори процеса на присъединяването си към Евросъюза, отказвайки се от интересите си в Косово, е илюзия“, посочи Тадич пред сръбския вестник „Политика“, цитиран от БГНЕС.

По думите му Сърбия трябва да запази идентичността си в Косово и да получи онова, което й се полага като държава – с други думи, правото да запази интегритета си.

Сръбският президент отхвърли идеята да се приложи планът на бившия пратеник на ООН Марти Ахтисаари за Косово. Този план предвиждаше независимост под международен контрол за Косово и статут на широка автономия за сърбите.

„Дълбоко съм убеден, че прилагането на плана „Ахтисаари“ ще доведе след две-три десетилетия до пълното изчезване на сръбския народ в Косово“, подчерта Тадич.

Сръбският президент добави, че „ще продължи да търси решение, което осигурява европейско бъдеще и икономическо благоденствие, като едновременно защитава законните интереси на държавата в Косово, от което Сърбия не може и не трябва да се откаже“.

Сърбия продължава да смята Косово за своя южна провинция и досега не е приела обявената от Косово независимост през 2008 г.

Подобряването на отношенията между Белград и Прищина, и по-специално на диалога, започнал през март под егидата на ЕС, е условие Сърбия да получи през декември статут на кандидат-членка за Евросъюза.

Тези отношения обаче са извънредно деликатни поради напрежението от лятото в Северно Косово, където сърбите, които са мнозинство там, отказват да позволят на Прищина, какъвто и да било митнически контрол по границата със Сърбия.

Положението в Северно Косово стана причина за прекъсване на диалога между Белград и Прищина.

Сърбия изгуби контрол над Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО сложиха край на близо двегодишната война между югославската армия и косовските албански сепаратисти.

През 2008 г. Косово обяви едностранно своята независимост, която до момента е призната от повече от 80 държави, включително България. Ключови страни, които не признават независимостта на Косово освен Сърбия, са Русия и Китай, както и пет от 27-те страни – членки на ЕС: Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

#Борис Тадич #Косово #Сърбия #Президент на Сърбия #Белград #Прищина #ЕС #Европейски съюз #Марти Ахтисаари #ООН #кандидат-членка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »