Уплашихме ли врага със скъсаните язовирни стени и наводненията?

Уплашихме ли врага със скъсаните язовирни стени и наводненията?
A A+ A++ A

Ако поне малко се интересувате от история и политика, не може да не сте чели или чули за онези митични планове на комунистическа България от ерата на Студената война в случай на конфликт с Турция, тогава вражеска страна от НАТО, да бъдат взривени стените на големите български язовири като отбранителна мярка.

Според тези планове, чието съществуване и ефективност остават неясни, и които въпреки това и днес довеждат до екстаз редица криворазбрани патриоти из разните националистически онлайн форуми, отприщването на язовирните стени из Южна България би трябвало да наводни европейската част на Турция и да блокира всякакво настъпление на тогавашния враг – не само чрез приливната вълна по поречието на Тунджа и Марица, но и като наводни и „разкаля“ Тракия поне за две-три седмици.

Жестоката ирония е, че на 6 февруари 2012 г. видяхме този митичен отбранителен план от Студената война частично в действие. Само че потърпевшият не беше вражеска полева армия, а собственото ни население! (Не че днес който и да било завоевател ще тръгне с конвенционална армия да влачи танкове и обози, та да го възпират разкаляни пътища...)

Деветима души от селата Бисер и Маджарово край Харманли загинаха в понеделник в наводненията, причинени от скъсването на стената на язовир „Иваново“. А на тези, които оцеляха и бяха евакуирани с негодните за тези условия хеликоптери на българските ВВС, като че ли не им стигаше досегашната мизерия в забравените им от Бога и София села, ами сега ще трябва и да живеят във фургони.

Сега поне в София се сетиха за тях за малко. Премиерът Бойко Борисов им обеща фургони и по 325 лв., колкото се полагали по закон. Освен това институциите и гражданското общество, което е също толкова виновно, се сетиха да се зачудят кой какъв язовир е трябвало да стопанисва и коя язовирна стена да кърпи. След дъжд качулка и след наводнение – дига.

Сега прокуратурата ще разследва, съдът ще съди и накрая резултатът ще бъде като с влака „София–Кардам“, дискотека „Индиго“, удавените деца в река Лим и каквото се сетите още. Т.е. никакъв. Защо ли става така, че в България никой на никакъв „отговорен пост“ няма нужното чувство за отговорност? Как не се намериха „отговорни“ лица в България с елементарно чувство за обществено благоприличие? За това да не оставиш язовирната стена да се скъса например.

Между другото миналата година имаше доста публикации в турската преса как граничните райони край Одрин страдат от наводнения заради немарливостта на българските органи. Пропаганда–непропаганда – безотговорността от българска страна по всички възможни етажи е факт!

Поне сега с наводнението в с. Бисер трябва да сме уплашили всички възможни завоеватели, които могат да се пръкнат от югоизток. И не само с това, че ще взривим бентовете и ще ги отнесем с цунами, ами и защото вече го правим върху собствената си територия и население. Кой ще тръгне да завладява такъв безрасъдно страшен и страшно безразсъден враг като България?

Тази статия на АНГЛИЙСКИ

#Тракия #Харманли #язовирна стена #язовир #Маджарово #Бисер #наводнение #Турция #Студената война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници