Официално: Няма указ на Георги Първанов за Ангел Марин

Официално: Няма указ на Георги Първанов за Ангел Марин
Бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин, се казва в официално писмо от Администрацията на президента Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма указ на бившия президент Георги Първанов за назначаването на Ангел Марин като вицепрезидент за втория мандат на президентската двойка Първанов-Марин.

Бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин, се казва в официално писмо от Администрацията на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

„Търсеният от БГНЕС Указ на Президента на Република България Георги Първанов от 2007 година, с който възлага на Вицепрезидента на Република България Ангел Марин да упражнява правомощията на Президента на Република България по чл. 98, т.7р9р10 и 11 от Конституцията на Република България, не е издаден, поради което и не се съхранява в Администрацията на Президента на Република България“, се казва в официалното писмо от Администрацията на президента Росен Плевнелиев.

Писмото е подписано от Екатерина Захариева, главен секретар на Президента на Република България.

В края на миналата седмица 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими поискаха създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около скандалните помилвания, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Първанов и Ангел Марин.

„По правило трябва да има издаден Указ от президента Георги Първанов и по време на втория му мандат, за да може вицепрезидентът Ангел Марин да подписва помилвания. Ясно, че такъв Указ не е издаден и затова на ход трябва да е правото, което да даде отговор какво трябва да се направи“, каза преди дни Огнян Герджиков, бивш председател на НС и цивилист.

„Когато няма изричен текст в Конституционното право какво се предприема при такъв случай, се реагира по аналогия, т.е. за извод се обръщаме към Гражданското право“, посочи видният юрист.

На 1 февруари Върховният административен съд (ВАС) изиска от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който предшествникът му Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство.

В края на януари стана ясно, че за втория мандат на Ангел Марин като вицепрезидент липсва указ за упълномощаването му от бившия президент Георги Първанов за помилванията, даването и отнемането на българско гражданство.

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че казусът с липсващия указ за упълномощаване на Марин „не е толкова голяма драма“, за каквато се представя. Той обясни също, че казусът ще се реши с произнасянето на Върховния административен съд, който вече е бил сезиран по жалба на чуждестранен гражданин, чието българско гражданство е било отнето.

Междувременно в медийното пространство се появи и списък със скандалните помилвания на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин е помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления.

В „Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011 г.“ има и тотални парадокси като случаи, в които указът за помилване в бил издаден преди присъдата да влезе в сила.

Ден по–късно стана ясно, че указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г. няма и Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат, а указите му могат да се озоват в съда.

#вицепрезидент #Ангел Марин #указ #Първанов #Георги Първанов #писмо #Росен Плевнелиев #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"