Велчев признава за непълни разследвания

Велчев признава за непълни разследвания
„Основателно ни критикуваха за това, че не търсим отговорността за цялостната картина на престъпната дейност и не търсим отговорността на евентуалните длъжностни лица“, изтъкна главният прокурор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Боя се, че голяма част от разследванията, които сме правили през годините, включително и по тежки дела за организирана престъпност, бяха половинчати, призна главният прокурор на България Борис Велчев.

Велчев заяви, че у нас не са оценили своевременно необходимостта да се направи опит за пълноценни финансови разследвания, предаде БГНЕС.

Главният прокурор коментира доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България.

„Не се отиде докрай, не се анализира имуществото на тия лица, не се направи необходимото да се установят подставените лица и това имущество да бъде съответно конфискувано. Аз съм готов веднага да си призная вината за това. Аз лично подцених този проблем“, каза той.

Друга бележка в работата на прокуратурата, която отбеляза Велчев, но и тя е от доклада от средата на миналата година, е свързана с работата по европейските фондове.

„Основателно ни критикуваха за това, че не търсим отговорността за цялостната картина на престъпната дейност и не търсим отговорността на евентуалните длъжностни лица“, изтъкна главният прокурор.

Тук обаче той посочи, че това не е изцяло отговорност на държавното обвинение и че вече е говорил с правосъдния министър.

За това, че правилата, по които се отпускат европейски средства, не трябва да позволяват размиване на отговорността, Велчев подчерта, че „това е реален проблем“.

Третото нещо, за което той подходи самокритично, е работата по противодействие на корупцията.

„Аз съм длъжен да призная, че борбата с корупцията в България не дава необходимите резултати“, каза главният прокурор.

Той посочи, че едва след две години напомняне тази година ще се направят специализирани екипи за противодействие на корупцията.

Главният прокурор каза още, че няма да дава оценки на доклада от днес, но посочи, че той е технически и като цяло отразява обективно и вярно картината.

Велчев изтъкна, че обвинението има няколко инициативи за преструктуриране на прокуратурата.

Най-вероятно от утре ще бъде факт и новото звено във ВКП, което Велчев обяви, вече за разследване на униформени и служители на МВР и на МО.

Стана ясно, че в него ще има и военни прокурори. Той отново разви тезата си, че разследванията по престъпленията, извършвани от полицаи, се извършвали по-ефективно, когато те бяха подсъдни на военните съдилища и прокуратури, и полицаите са имали повече респект.

За Велчев най-важната препоръка от доклада днес е свързана с подобряването на прокурорската практика, защото от това са функция и осъдителните присъди.

Той посочи, че има програма за това. Предстои голяма част от методическите актове да бъдат обсъдени и с наши неправителствени организации, и с чуждестранни експерти.

Що се отнася до критиките за ВСС в доклада, зам. главният прокурор Галина Тонева подчерта, че вече са инициирали срещи с НПО и да се изработи нов модел на правила, по които и обвинението да може да избира своите представители в кадровия орган.

От обвинението се надяват, че така ще успеят да постигнат съвсем ново звучене на доклада в средата на тази година, който ще оценява механизма за 5-те години.

От прокуратурата имат две критични бележки към доклада. Те се отнасят до броя на оправданите магистрати и броя на делата по ерофондовете.

Във ВКП е приет график на всички мерки, които трябва да се изпълнят, за да се отговори на доклада от средата на миналата година.

„Нашата амбиция е да ги изпълним всичките. Взели сме си поука, имаме конкретни стъпки, които следваме, и се надяваме те да доведат до конкретни дела“, уточни Борис Велчев.

#Борис Велчев #главен прокурор #ЕС #ЕК #Европейската комисия #доклад #България #ВКП #МВР #МО #ВСС #НПО #Галина Тонева #зам.-главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"