Не искаме сирийци, но искаме в Англия!

Не искаме сирийци, но искаме в Англия!
A A+ A++ A

59 на сто у нас са против бежанци да живеят в България, а 41% са на обратния полюс. Това сочат данни на нова социологическа агенция. Какво обаче стои зад тези цифри? Оказва се, че обществото ни не е чак толкова толерантно, колкото сме си мислили, или колкото са ни мислили, оказва се, че някак неусетно сме се превърнали в ксенофоби!

Едва ли обаче това е станало сега, когато започна бежанският проблем у нас. Едва ли дори сме се замисляли, как постепенно през годините сме оскотявали в собствената си мизерия и както сме мразели държавата, правителството, политиците, така неусетно сме намразили нас самите. Сега имаме възможност да мразим друг – бежанцитеи и сякаш се възползваме в синтетичната си романтичност, за да се мразим по този начин по-малко ние самите.

Сърдим се на Найджъл Фараж, че не ни искат в Англия, а когато ние не искаме сирийците, считаме това за напълно справедливо. Само че аршинът е един и същ, критерият е еднакъв, само дето мащабът е леко различен. Ние сме „сирийци“ за англичаните, защото те не ни познават, те познават само нашите джебчийки в лондонското метро и катунарите във Франция. Юпитата ни обаче остават в сянка и това е наш проблем.

#Найджъл Фараж #бежанци #Англия #джебчийки #ксенофоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »