Работниците от корабостроителницата блокират кръстовище в Бургас

Работниците от корабостроителницата блокират кръстовище в Бургас
Около 150 работници в корабостроителницата бяха съкратени в началото на декември, без предизвестие и без да получат общо девет възнаграждения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съкратените работници от "Бургаски корабостроителници" затвориха едно от възловите кръстовища в града до сградата на областната администрация в знак на протест.

Бившите служители излязоха на демонстрация заради неизплатени заплати - около 150 работници в корабостроителницата бяха съкратени в началото на декември, без предизвестие и без да получат общо девет възнаграждения.

На закрита среща в четвъртък, изпълнителният директор Деян Дянков и представители на собствениците на предприятието са обещали да изплатят парите на работниците за септември на работниците, заяви бившият директор "Търговия и маркетинг" Веселин Кабов.

Обещанието е било дадено под натиска на кмета Димитър Николов, а собствениците са изнесли информация, че задълженията на дружеството са около 150 млн. лв., предава БГНЕС.

"Кметът и областният управител поеха ангажимент, обадиха се до "Лукойл" и един клиент, свързан чрез рафинерията, който дължеше пари, изглежда успяха да го накарат да ги преведе", коментира Кабов.

Служителите трябва да получат възнагражденията си за септември в петък или събота.

Кабов отбеляза, че е възможно предприятието да започне да приема отново работници след Нова година, "но това ще е, за да се тушира напрежението".

Той подчерта, че корабостроителницата няма бъдеще, тъй като машините им са амортизирани и остарели, а голяма част от персонала е в предпенсионна възраст.

Според Стоян Недев, на когото остават година и три месеца до пенсия и има 40-годишен стаж в предприятието, то ще бъде обявено във фалит, за да могат работниците да получат осемте си дължими заплати от държавния гаранционен фонд.

"Инспекцията по труда очаква на 27 декември представители на ръководството да се явят с всички документи и тогава ще преценим какви действия да предприемем", заяви началникът на инспекцията Павлин Васков.

#неизплатени заплати #служители #Веселин Кабов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »