Стоянка Мутафова: Нека младите артисти се научат да се отсяват сами

Стоянка Мутафова: Нека младите артисти се научат да се отсяват сами
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великата българска артистка Стоянка Мутафова навърши 92 г. в неделя, 2 февруари, посрещайки рождения си ден на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в родната й София с главната роля в спектакъла „Столетие Мое“.

Новините.бг успя да се срещне с г-жа „Стихийно бедствие“ в гримьорната й след представлението и й пожелава живот и здраве, за да може още дълго да радва публиката с изявите си.

Г-жо Мутафова, какви са дълбококритите тайни във вашия грамофон? Каква музика слушате?

Само класическа – строго класическа. Концерти на Бетован, на Берлиоз, на Моцарт, на Чайковски - така съм закърмена от родителите си, вкъщи това се свиреше. Майка ми свиреше много хубаво на пиано, баща ми донякъде, а аз не исках и да чуя – пианото го полях с мастило като малка, а на 12 години свирех насила – майка ми ме караше. Не исках да свиря – не обичам насила да ме карат, може би ако не ме насилваха толкова щях да почна да свиря по-добре, защото казваха, че имам талант. Цял ден да хлопаш черни Ханон, докато стигнеш еди-какво си... зз бързо влизам в нещата и не мога да си представя, че с толкова упражнения, мога да свиря нещо си.

Слушам също много опера – всяка вечер си пуска Mezzo. Обичам Вагнер – хората не го разбират, но аз го разбирам, защото от малка съм закърмена с всякакви опери, силни опери. Обичам да слушам големи световни певци, не мога да им се наситя. Аз пеех много хубаво, имах хубав глас. Имах много високо трето „До“ - имах много височини, но разбрах, че и там трябва много труд – дишането... като разбрах, че трябва много труд, не можех да се отдам непрекъсното. За да бъдеш голяма певица, трябва да бъдеш роб. При нашата професия не е така.

На сцената сте призната, но слагате ли маски в живота?

За да се харесам някому – никога. Това при мен го няма.

Имате ли „сладки грехове“ на тази възраст?

Да ходя по любов на тия години (смее се)? Такива сладки тайни нямам. За мен мъжете не представляват това, което са представлявали някога. Такъв сладък грах нямам.

Какво ще кажете на младите артисти?

Сред младите артисти има много млади и много бездарни, и талантливи – нека се отсеят сами. Ако видят, че не ги бива, да си отидат навреме. Имахме един колега в нашия клас, Горан Московски - той беше нещо средно и го разбра. Каза „Аз няма да стана никога, отивам да уча медицина.“ Син е на артист, но сам си го каза и стана чудесен лекар. Ако са сбъркали, да си поправят грешката навреме, защото човек бърка. Да си сгрешил и да караш така на никъде... няма смисъл, а може да имаш сила другаде. Нека да се научат да се отсейват сами.

#Стоянка Мутафова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »