САЩ: Дискриминация, корупция и цензура в България

САЩ: Дискриминация, корупция и цензура в България
Дискриминацията на ромите е основен проблем за България, сочи САЩ. Снимка: digitaljournal.com
A A+ A++ A

Дискриминация по отношение на ромите, корупция във властта и цензура в медиите са основните проблеми, които се открояват у нас според доклада за човешките права през миналата година на Държавния департамент на Съединените щати.

Според заключенията в доклада все още у нас остава силна маргинализацията на ромското малцинство. В доклада се цитират няколко конкретни случая на нападения срещу ромски политици, както и оплаквания на ромски организации за дискриминация.

Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции, цитира доклада БТА.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на автоцензурата на медиите поради корпоративен и политически натиск също са проблемни.

Според резюмето други проблеми в сферата на човешките права са пренаселеността и суровите условия в затворите и центровете за задържане. Има и продължителни забавяния в работата на съдебната система, съобщения за злоупотреби с подслушване, религиозна дискриминация и тормоз, лоши условия в центрове за бежанци, насилие и дискриминация срещу жени, насилие над деца, засилващ се антисемитизъм онлайн, трафик на хора, дискриминация срещу хора с увреждания, дискриминация срещу жени от ромското и турското етническо малцинство и дискриминация срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора и хора с ХИВ/СПИН.

#България #роми #САЩ #цензура #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"