Шофьорите убийци с условни присъди, защото затворите били пълни

Шофьорите убийци с условни присъди, защото затворите били пълни
Миналото лято 20-годишната Лора от Варна беше блъсната от мотоциклетист, движещ се с бясна скорост, на пешеходна пътека на бул. „Осми Приморски полк" в града. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На отговорните за смъртни случаи при катастрофи се издават условни присъди, защото в затворите няма място, заяви зам. главният прокурор Валери Първанов.

„Прокурорите не настояват за по-високи присъди и се съгласяват на споразумения за случаите на убийства на пътя, защото затворите са пълни“, каза Първанов пред БНТ.

„Как да ви отговоря - в момента българските затвори имат капацитет от 4 хиляди души, а изтърпяват наказание 11 хиляди. Колко според вас трябва да бъдат лишените от свобода“, каза Първанов в ефир в присъствието на Нели Петрова - майка на 20-годишната Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна, и председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Зам. главният прокурор се включи в дискусия за промяна в законодателството, която да забрани споразуменията с прокуратурата за шофьори, които за убили хора на пътя.

За такава промяна настояват от години родителите на деца, загинали на пътя, а вътрешният министър Цветан Цветанов обяви вчера, че ще инициира законовите поправки.

„Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място“, обърна се още Валери Първанов към Нели Петрова.

По повод нейните думи, че родители на убити на пътя деца подготвят писмо до Европейската комисия, с което се обявяват против приемането на страната в Шенген заради правораздаването у нас, Първанов отговори, че „качеството на правораздаването в България е на добро европейско ниво“.

„Колегите от Европа, които ни проверяват, нямат забележки“, каза прокурорът.

„Всеки е невинен до доказване на противното. Една от майките имаше претенции към Върховния съд, че делото се бави повече от две години“, каза още той с видимо раздразнение.

Валери Първанов приключи рязко разговора с думите, че не може да води диалог с човек, който защитава личните си интереси.

Думите на прокурора предизвикаха остра реакция от останалите участници в предаването. Веднага след него вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се включи по телефона в студиото и обяви, че е провокиран от думите на Валери Първанов.

Той заяви, че ще бъде приета законова промяна и щом това стане, всички ще трябва да я спазват.

„Трябва един път завинаги да се знае, че ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим“, каза Цветанов.

„Трябва да се прекрати практиката при инцидент да правим събирания, да полагаме цветя по пешеходните пътеки, при положение че това е функция на държавата, на законодателя да го направи и да го регулира по начин, по който да защитим обществения интерес, а не личния интерес. Правилата ще бъдат за всички граждани и ще знае всеки един, когато се качи пиян или дрогиран, че ще понесе най-голямата строгост на закона“, каза още министърът.

#министър на вътрешните работи #Цветанов #Цветан Цветанов #затвори #условни присъди #Първанов #Валери Първанов #зам. главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници