Бжежински: Русия има ирационален лидер

Бжежински: Русия има ирационален лидер
Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Путин казва на света: „Украйна е моя”. Как да се отговори на това? – с този въпрос кореспондентът на Le Figaro във Вашингтон Лора Мандевил се обръща към Збигнев Бжежински. „Украйна принадлежи на украинците”, смята политологът, предаде 3e-news.net.

„Във всички страни има малцинства, които имат свое мнение, но за мен е очевидно, че повечето украинци искат да живеят в независима държава. Путин заплашва тази независимост”, твърди Бжежински. На въпрос, какво прави в този случай Западът, Бжежински твърди, че преди всичко, трябва да знаем, какво може да направи самата Украйна. „Аз не смятам, че някой друг е длъжен да защитава независимостта на страната, ако тази страна не е готова да се защитава сама.

Лично аз смятам, че Украйна може да окаже съпротива, ако Путин приложи сила, както той вече направи в Крим и открито планира да продължи. Ако той премине към действия, а Украйна започне да се съпротивлява, то е съвършено ясно, че западът трябва по някакъв начин да помогне на украинците”, казва Бжежински.

Попитан,загубен ли е Крим за Украйна, той отговаря: „Аз не знам, към този въпрос следва да се върнем, когато отношенията между Украйна и Русия отново станат по-рационални и стабилни. Руснаците внесоха в тези отношения ирационалност и страстност, те извършиха бандитско нападения над Крим маскирайки я така, както така би направила мафията.

Но на тях трябва да им се попречи да прилагат такъв подход към цялата Украйна – това ще доведе до къде по-големи бентове в сърцето на Европа, до конфликти, които светът не е виждал от 1939 година. „Големият риск е в това, че Русия се управлява от ирационален лидер с мания за величие. Това вълнува много руснаци. Да предположим, че на Путин се отдаде да отдели завинаги Крим от Украйна: той ще получи Крим, но ще загуби Украйна за много десетилетия, което ще предизвика мощна националистична реакция срещу Москва.

Украйинците определят своята идентичност чрез земята си. Путин извършва огромна грешка”, убеден е геополитикът. Бжежински не е съгласен с това, че Европа сама е провокирала кризата в Украйна, обикаляйки Русия все по-плътно до границите й със страни членки на Европейския съюз.

„Аз смятам, че ако ние не бяхме извършли разширение на НАТО, то днес бихме били свидетели на конфликт между страните от Балтийския регион и Русия, заради руско говорящото население, на конфликт с Молдова, заради Приднестровието и на още един конфликт между Русия и Полша.

Смятам, че теоретично е възможно да има вариант за стабилизация на Украйна заедно с Русия. Но повтарям, ние имаме работа с лидер, който не може рационално да изчисли какво ще е полезно за Русия. Той предпочита примитивният национализъм и се опира на младежите с поведение на хулигани, които избиват всички, които не са съгласни с тях. Повтарям още веднаж: ние трябва да сме еднинн в своя отговор”.

#Бжежински #Русия #Украйна #Крим #НАТО #Приднестровието #Полша #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"