"Национална мрежа за децата": Тайната на осиновяването заличава произхода на детето

"Национална мрежа за децата": Тайната на осиновяването заличава произхода на детето
"При запазване на „тайната” произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават, което нарушава правата му." Снимка: flickr.com
A A+ A++ A

През 2010 г. Съветът по правата на човека на ООН отправи препоръка към България за "Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и да гарантира правото на детето да знае своя произход". Това е един от мотивите на Национална мрежа за децата да изготвят становище по повод проекта за нов Наказателен кодекс на Р България, с което настояват за отпадане „тайната на осиновяването“.

"При запазване на "тайната" произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават, което нарушава правата му, гарантирани от чл. 8 на КООНПД, а именно правото му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните му връзки", коментира за novinite.bg Дани Колева от неправителствената организация Национална мрежа за децата.

По думите и при тайната на осиновяването не се събира и съхранява както важна за произхода на детето информация, така и информацията, свързана с медицинските обстоятелства около него, включително и генетична предразположеност, което при здравно обслужване изкривява снемането на анамнеза.

"Има доста хора, които подкрепят усилията на Национална мрежа за децата, детето да има право да знае своя произход", обясняват от организацията.

Неправомерното разкриване на т.нар. "тайна на осиновяването" може да доведе до изключително неблагоприятни последици за развитието на детето.

Родителите трябва да съобщят на детето, че е осиновено по подходящ начин и на подходяща възраст, така че то да не престане да се чувства част от семейството и рода, нито излъгано или предадено – това са най-често наблюдаваните последици от неправилното и/или неправомерно съобщаване на факта на осиновяването от трети лица, обясни Колева.

Осиновените имат различни желания по отношение на търсене на техния биологичен произход: за някои е достатъчно да имат името на биологичните им роднини‚ други биха искали да посетят институциите където са живели‚ а трети смятат‚ че е важно да установят личен контакт с биологичните си родители.

От Национална мрежа за децата обясниха, че "няма определена възраст като стандарт - т.е. да се каже на 4 или 5-годишна възраст", че детето е осиновено.

"Според нас съобщаването следва да е възможно най-рано и да се прави от осиновителите", заяви програмният директор Дани Колева.

По думите и изводът на специалистите е, че темата осиновяване е добре да се въвежда от ранна детска възраст, като се започне чрез приказки, в които да се загатва за съществуването на осиновяване. Чрез тези приказки детето от малко свиква да различава ясно, че това да родиш и да отгледаш рожба е съвсем различно нещо.

#деца #тайна #осиновяване #произход #права #дете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"