Интервю с професор Атанас Тасев: Политиците ще задържат цената на тока, докато могат

Интервю с професор Атанас Тасев: Политиците ще задържат цената на тока, докато могат
Професор Атанас Тасев. Снимка: novinar.bg
A A+ A++ A

Професор Атанас Тасев е роден на 26 октомври 1945 в Свиленград. Той е български енергиен експерт и политик от НДСВ. Професор по кибернетика и информатика. Завършил е Автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Тасев е финансов анализатор в преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ и в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите ни енергийни проекти - АЕЦ „Белене“ и ТЕЦ „Марица-изток“. Член е на междуведомствения консултативен съвет към Министерския съвет по проекта „Белене“. Бил е общински съветник от НДСВ в СОС.

Професор Тасев, могат ли според Вас да бъдат отнемани лицензи на ЕРП-та?

Разбира се, че могат.

Не е ли трудна процедурата за това?

Процедурата е много трудна и сложна и още няма прецедент. Това, че е открита процедурата за ЕРП-тата, не означава, че ще бъде отнет лиценз. Това е тежка бюрократична процедура, в която всяка една от страните предоставя своите аргументи. Публична тайна е, че страните взаимно имат претенции. Само че регулаторът е действал нормално, както очевидно и се полага, защото има жалба от НЕК, като няма жалба от ЕРП-тата към НЕК. Предстои те да си изясняват отношенията. Аз смятам, че ще се разберат, защото има проблем в енергетиката с плащанията и няма умисъл на едната страна спрямо другата.

Очаквате ли повишаване на цената на тока и ако да, с колко?

На мен ми омръзна да говоря по тази тема. Аз не казвам, че очаквам, а твърдя, че политиците нямат никакъв друг шанс, освен да задържат цената, доколкото могат. Вече се видя, какво означава да повишиш цените в енергетиката, но идва и краят на 2015 г.

Какво ще стане тогава?

Тогава политиците няма да могат да влияят върху пазарните механизми. А при тях цените са в равновесно положение, което е доказано във всички страни, които са в преход, че са по-високи или значително по-високи, отколкото са моментните цени.

Възможни ли са фалити на ЕРП-та заради кризата с дължимите милиони?

Не! Все пак паричните потоци могат да бъдат балансирани. Неправилно се използва терминът „ЕРП“. В конфликта участват Електроснабдителни предприятия – ЕСП. Това са различни структури по Търговския закон и имат самостоятелна дейност. ЕСП са търговците в процеса на снабдяването на крайните потребители с електроенергия.

След като няма да се отнемат лицензи, за какво беше целият този шум, защото НЕК не може да си събере задълженията ли?

В регулатора има постъпила жалба и той я разглежда, и естествено, взема отношение по въпроса.

Ограничават мощностите на ВЕИ централите в различни райони, защо се налага това?

Електроенергията е динамичен показател. Тя не може да се съхранява – произвежда се и се консумира в реално време. Освен това тя трябва да бъде балансирана по отношение на търсенето. Има един важен показател, който се следи от Европа и в момента, в който производството е по-голямо от търсенето, тогава естествено е да се ограничават мощностите и това е в правата на електроенергийния системен оператор. В момента има повече производство, отколкото потребление, поради което се привежда тази мярка.

Тогава защо се говори, че има опасност от режим на тока, след като реално произвеждаме повече ток, отколкото ни е необходим?

Няма основание да се говори за режим на тока. Дори и неспецалисти в енергетиката трябва да реагират негативно на такава информация. След като се намаляват мощностите, означава, че има повече ток, отколкото е необходим.

Ако все пак се стигне до увеличаване на цената на тока, с колко може да е това увеличение?

Политиците ще държат цената, докато може. Те нямат друг ход. Видя се какво става, когато се вдигне цената на тока. Крайно време е да има политически консенсус по тази тем, всички да седнат на масата и да се разберат. Енергетиката трябва да се спасява.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници