Ново проучване: Учениците ни неспособни да решават проблеми

Ново проучване: Учениците ни неспособни да решават проблеми
Родните ученици не могат да се справят с живота.
A A+ A++ A

Децата ни се оказаха на предпоследно място в света според международното изследване PISA, което оценява компетентността да се решават проблеми. На практика изследването тества способността на тийнейджърите да използват наученото в училище за справяне в различни житейски ситуации.

Съгласно резултатите от него едва 9% от деветокласниците например се справят със задачата да си купят билет за метро от автомат при определени условия. Една трета пък не могат да си съставят най-краткия маршрут, за да се придвижат бързо от точка А до точка Б.

Проучването е правено сред 2122 ученици на 15-годишна възраст. В изследването те са на 43-о място от общо 44 страни. След нас е само Колумбия.

Отчайващи са и разликите при децата, които произхождат от бедни семейства и нямат достъп до луксове като домашен компютър с интернет, повече книги, климатик или автоматична пералня. Всъщност България се оказва на трето място отзад напред сред държавите, в които заможността или бедността на семейството повлияват така драстично на резултатите на учениците. Това означава, че сме силно изостанали с осигуряването на равен достъп до образование на ученици от всички социални прослойки.

Проучването е изцяло електронно - на децата е даден компютърно базиран тест, в който те е трябвало да използват наученото в училище, за да решат конкретни ситуации.

Данните от теста показват, че първенци са са азиатските страни, а начело е Сингапур.

#ученици #деца #България #Сингапур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници