Протест срещу незаконна сеч в Борисовата градина

Протест срещу незаконна сеч в Борисовата градина
Снимка: www.sofia.bg
A A+ A++ A

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и инициативните комитети на жителите на кварталите „Изгрев” и „Дианабад” в София организират протестно шествие от Орлов мост до Столична Община на 9 април от 19 часа. Причината за недоволството е незаконната сеч в часта от Борисовата градина към Симеоновско шосе, откъдето бяха изсечени огромен брой дървета в радиус от 8 метра.

Сагата с преместването на трамвайното трасе на ТМ №18 и изграждането на естакадата при кръстовището на Семинарията продължава повече от година. Тя е едно логично продължение на опитите да се навлезе и да се застрои част от Борисовата градина - един от най-ценните културни паметници както на софиянци, така и на цяла България. Един от малкото, които са се съхранили през годините. И истински бял дроб на София, особено сега, когато става все по-трудно да се открие зеленина в града“, заявяват от инициативните комитети.

Според тях основните проблеми са липса на икономическа обосновка, липса на допитване до гражданите, липса на предценка за ОВОС, необосновано спиране на автобус № 94, както и промяна на маршрутите на автобуси № 102 и 88, липса на отговор на въпроса - как Столична община ще се справи с мръсния въздух и другите проблеми от нарастващия автомобилен трафик.



#Борисовата градина #протест #София #сеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници