Илиян Василев: Референдум за целостта на Украйна ще лиши Русия от основния й аргумент

Илиян Василев: Референдум за целостта на Украйна ще лиши Русия от основния й аргумент
Илиян Василев
A A+ A++ A

Илиян Василев е роден е на 7 юли 1956 г. Посланик е в Русия от 2000 г. до 2006 г. Председател на Делойт България” от 2007 г. до април 2011 г. Почетен председател на Българския икономически форум и на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Основател и член на УС на Българската асоциация за външна политика.

Новините.бг го потърсиха за коментар относно последните събития в Източна и Югоизточна Украйна и идеята на временния президент Александър Турчинов за референдум за териториалната цялост на страната.

Идеята на Турчинов за референдум за целостта на страната е много мъдър ход - по този начин той извежда ситуацията от полето на военната концентрация на тези паравоенни формирования в Югоизточна и Източна Украйна в полето на пряката демокрация и политическите начини за разрешаване на противоречия.

Евентуалната федерализация на Украйна е просто едно антре към отделянето на тези части – възможността те да се обособят в рамките на Украйна и върху тях Русия да провежда специална политика, а в бъдеще да ги отдели и от единния механизъм на Украйна.

Склонността на тези региони за подобен референдум идва от тезата на Москва, че действията на Русия и желанието за откъсване от Украйна в тези райони се подкрепят от мнозинството от хората. За това се говори на пропагандно равнище - фактически Москва не дава шанс да се стигне до изборите, защото тогава ще лъсне цялата истина, че никакво мнозинство не иска да се отделя и затова междувременно тя работи с тези полувоенни формирования и в „зоната на здрача“, за да постигне цели, които по демократичен изборен път не може да постигне.

Затова Турчинов много правилно казва, че референдумът за целостта на Украйна е най-добрият начин – ако някой е против да отиде и да каже, че иска да се отдели, но в политически и изборен процес.

Русия очевидно не иска да се стига до избори и не иска да дава право на хората да гласуват, защото истината е съвсем друга – референдумът не е изгоден и за нея и за бившия президент Виктор Янукович.

Основната линия на поведение на Русия е да не допусне избори на 25 май на територията на цяла Украйна под никакъв предлог, защото те ще доведат до легитимация на новата власт и до възможност за провеждане на стабилизиращи действия.

Референдум по целостта на Украйна, а дори по отделянето на някой области, ако се проведе по законен път и в рамките на процедури и правила, които са прозрачни и под контрола на международни наблюдатели, ще лишат Русия от основния й аргумент - а именно, че „народът иска обединение с Русия“.

Всъщност единствената причина „референдумът“ в Крим да завърши с 90+% е, че на практика е бил тотално фалшив и манипулиран. Няма как при 54% руско население това да бъде вярно - освен чрез тотална фалшификация.

Затова вкарването на процеса в Югоизточна и Източна Украйна в нормални демократични рамки и утвърден избиритален процес ще обезсили главния аргумент на Русия - „зелените“ човечета.

Колкото и да са „зелени“, те не са украинци и нямат право на глас. Затова идеята на Турчинов е много добра и трябва без отлагане да се премине към нея. Военно решение на конфликта в Източна и Югоизточна Украйна няма. Това не означава, че Русия ще се съгласи или ще прояви кооперативност, но ще я лиши от ключов аргумент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници